Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

TnewsTnews
Slana jela

Sir bez mlijeka iz Sandrine kuhinje

18. Juna 2025.3 Minuta čitanja

Prijateljica Sandra mi je nedavno poslala recept za veganski sir, odnosno sir bez mlijeka, koji obožava i moram priznati, zvuči kao nešto što želim isprobati što prije. Stalno ga hvali zbog teksture i bogatog okusa. S obzirom na to da već znam koliko biljni sirevi mogu biti ukusni, ovaj mi djeluje kao sledeći logičan korak u mojoj kuhinji. Naravno, sir sam već probala više puta i zbog toga objavljujem recept. Nisam vegan, ali u ishrani ne koristim mlijeko i mliječne proizvode. Sir mi se sviđa, jer se može prepržiti i odličan je za doručak. Najčešće pravim sir od zobenih pahuljica. Sastojci nisu skupi, lako se pravi. Dobijete sir i ostanu vam pahuljice u gazi od cjeđenja. To možete iskoristiti za pripremu supa, čorbi, variva, za pripremu tijesta, kolača. Možete se igrati sa procesom kuhanja. Ako sir duže kuhate, biće ćvršći, duže traje. Dobar je da se preprži u tavi, da se pohuje, za sendviče, neke salate. Ako se manje kuha, bude kremastiji, poput topljenog sira, ali tada ga morate brže potrošiti. Ne može dugo da stoji i buđ se brzo pojavljuje.

Od slanutka i indijskog oraščića

Za pripremu trebate: dvije šolje vode, 2/3 šolje brašna od slanutka, jedna šolja indijskog oraha, ¾ šolje pahuljica jestivog kvasca i po ukusu možete dodati so, soja sos i do ¼ čajne kašičice kurkume.

Indijski orahe i pahuljice jestivog kvasca sameljite u blenderu u fino brašno. U posudu ulijete 1,5 šolju vode i zagrijavajte da proključa. Za to vrijeme brašno od slanutka pomješajte sa preostalom količinom vode (pola šolje) i izmiješajte da dobijete ujednačenu masu koju sipate polako u vodu koju ste zagrijali i neprestano mješajte. Dodajte so, kurkumu i soja sos po ukusu. Kuhajte uz stalno miješanje da masa ne zagori. Koristite šerpu koja ne zagorjeva. Masa koju dobijete treba da se zgusne poput pudinga i u nju dodajte samljevene indijske oraščiće i pahuljice jestivog kvasca. Dobro promiješajte. Biće nešto gušća masa, ali miješate da ne ostanu grudice. Upotrijebite jaču kuhinjsku kašiku. Lošije silikonske špatule se uvijaju i ne može se dobro izmiješati. Na kraju masu istresite u prethodno nauljen kalup ili neku plastičnu kutiju. Ostavi se da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ostavi u frižider preko noći da se stegne.

Prijatno!

Za još ovakvih recepata podržite moj rad

Buy Me A Coffee

Foto ilustracija: Freepik

Comments are closed

Povezani članci