Danas sam odlučila isprobati jedan recept za salatu koji sam davno pronašla. I pogodak! Mojim prijateljima se veoma svidjela. U moru dosadnih recepata, ova varijanta je pravo osvježenje i veoma se svidjela prijateljima. Spoj grčkog jogurta, maslinovog ulja i kopra podsjeća na tzatziki sos. Odlična je za ljeto, roštilje ili kad želite nešto brzo, svježe i bez suvišnih kalorija.
Ukusna salata za 10 minuta
Za pripremu vam trebaju: dva veća krastavca, pola glavice crvenog luka, 3/4 šolje grčkog jogurta (gust i bez dodataka), jedna kašika maslinovog ulja, jedna kašika jabučnog sirćeta, jedna kašičica meda (ili po ukusu), šaka svježeg kopra, sitno nasjeckanog, i po okusu so i biber.
Prvo napravite preliv. U većoj posudi pomiješaj grčki jogurt, maslinovo ulje, sirće, med, so, biber i svježi, usitnjeni kopar. Umutite viljuškom dok ne postane glatko i kremasto.
Krastavce operite. Možete ih oguliti, ali i ne morate. Isijecite ih na tanke kolutiće. Crveni luk isijecite na tanje trakice. Povrće i preliv izmiješajte u većoj posudi.
Posluži odmah! Ova salata je najbolja dok je svježa i krckava. Ako ipak želiš unaprijed da je pripremiš, čuvaj preliv odvojeno od povrća i spoji sve neposredno pred serviranje.
Prijatno!
Foto ilustracija: Freepik
Comments are closed