Isprobajte autentični recept za muhammaru, kremasti namaz od pečenih paprika, oraha i nara. Veganski, bez šećera i laktoze, idealan kao zdravi međuobrok ili prilog.
Ako tražite ukusan i zdrav namaz koji se lako priprema, muhammara je pravi izbor. Aromatičan okus ga čini savršenim dodatkom uz mnoga jela od povrća, mesa ili ribe, a može biti i glavno jelo. Osim što je jednostavan za pripremu, zdrav namaz je savršena za vegane, vegetarijance, bez laktoze, šećera i skupe egzotike. Niskokaloričan je i dobro se čuva u frižideru.
Ukusan i zdrav zalogaj
Za pripremu ove delicije trebate:
- dvije crvene paprike,
- 50 g oguljenih oraha,
- 30 g krušnih mrvica,
- dva čehna bijelog luka,
- jedna kašičica melase od nara,
- četiri kašike maslinovog ulja,
- par kapi soka od limuna,
- malo soli, mljevenog kima i bibera po ukusu.
Zagrijte pećnicu na najjače (gornji grijač), oko 10 minuta. Operite paprike i stavite ih cijele u posudu za pečenje. Kad se pećnica zagrije, prebacite paprike na srednju rešetku i smanjite temperaturu na 180 °C. Pecite oko 45 minuta, povremeno ih okrećući dok kožica ne postane tamna i lako se odvaja. Stavite pečene paprike u posudu s poklopcem ili plastičnu vrećicu na 10 minuta. Para će pomoći da se kožica lakše skine. Ogulite ih, očistite od sjemenki i ostavite da se ohlade.
U blender stavite pečene paprike, orahe, krušne mrvice, bijeli luk, melasu, začine, limunov sok i ulje. Miksajte dok ne dobijete gustu po vašoj želji strukturu namaza. Poslužite uz hljeb, krekere, povrće ili kao prilog uz meso i ribu. Po želji ukrasite s malo oraha, maslinovim uljem ili listovima svježe mente.
Pastu od nara možete izostaviti, ako je nemate, ili zamijenite sa malo voćnog sirćeta i meda. Za pikantniji okus dodajte dimljenu papriku. Krušne mrvice možete zamijeniti bademovim brašnom i dobićete bezglutenski namaz.
Sastojke možete prilagoditi svom ukusu i prehrambenim navikama.
Foto ilustracija: Freepik
Comments are closed