Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

TnewsTnews
Hrana iz prirode

Zašto su bukovače superhrana?

20. Oktobra 2025.2 Minuta čitanja
Gljiva bukovača

Saznajte zašto su bukovače idealna superhrana: snižavaju holesterol, jačaju imunitet, pomažu srcu i zglobovima. Uključite ih u jelovnik!

Tražite prirodan način da poboljšate zdravlje, snizite holesterol i ojačate imunitet? Bukovače, ljekovite gljive s nevjerovatnim nutritivnim svojstvima, mogu biti savršen dodatak vašoj ishrani. Otkrijte zašto ih mnogi nazivaju superhranom i kako ih možete lako uvrstiti u svakodnevne obroke. Možete ih kupiti u prodavnici, ali i sami uzgajati.

Zašto odabrati bukovače?

Iako sadrže samo 35 kcal na 100 g, one su nutritivno bogate. Odlikuju se bogatim sadržajem proteina, vitaminima B kompleksa, posebno B3, vlaknima koja jačaju imunitet i mineralima, prije svega željezom, kalijumom i fosforom. Kalijum iz bukovača pomaže u regulaciji krvnog pritiska i balansa elektrolita. Sadrže materije koje snižavaju loš holesterol, a povećavaju dobar. Imaju nizak glikemijski indeks, što ih čini odličnim izborom za obroke dijabetičara. Redovna konzumacija smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Izuzetna su hrana koja jača imunitet, a naš organizam postaje otporniji na bakterije, viruse i gljivice. Povećavaju efikasnost antibiotika, što ih čini izuzetno korisnim u vrijeme prehlade i gripe.

Izuzetna su protuupalna hrana, usporavaju starenje ćelija. Prema istraživanjima iz Japana odlične su kao antikancerogena hrana. Bukovače sadrže nezasićene masne kiseline, koje smanjuju rizik od hroničnih upala zglobova, pomažu kod reume i artritisa. Poboljšava cirkulaciju i zdravlje krvnih sudova

Zdrava namirnica

Zbog bogatstva proteina i mesnate teksture, bukovače su savršena zamjena za meso. Često ga konzumiraju, vegetarijanci, vegani, sportisti i osobe koje žele da smanje unos crvenog mesa. Odlične su u supama, varivima, kao predjelo, prilog, u salatama, sendvičima, rižotima. Od njih se mogu pripremati pljeskavice, burgeri, ćufte.

OPREZ!

I pored toga što su veoma zdrave, nisu pogodne da ih  konzumiraju osobe koje imaju alergiju na gljive. Djeci mlađoj od jedne godine trebaju se oprezno uvoditi u ishranu. Ne trebaju ih konzumirati ni oni koji pate od gihta zbog sadržaja purina.

Autor teksta i fotograf: Ranka Vojnović

Comments are closed

Povezani članci