Na stablima jabuke možemo primijetiti plodove koji su djelimično ili potpuno truli.
Kišno proljeće pogodovalo pojavi bolesti
Trulež plodova često izaziva gljivica Monilia fructigena, kojoj odgovaraju uslovi visoke vlage i može brzo uništiti plodove. Pored monilije trulež izazivaju i drugi prouzrokovači oboljenja i štetočine.
Kada je u pitanju trulež uzrokovana monilijom plodovi mogu biti inficirani od zametanja sve do skladištenja. Promjene se manifestuju karakterističnim simptomima:
- Javljaju se smeđe mrlje koje se šire i na kraju zahvataju cijeli plod,
- Primjećuje se oštećenje pokožice ploda,
- Ispod smeđih mrlja, meso ploda postaje kašasto,
- Plod ima karakterističan miris,.
- U kasnijim fazama razvoja bolesti spore i miceliji su vidljivi na površini ploda,
- Plodovi mogu otpasti ili se sasušuju i ostaju u vidu mumificiranih plodova.
Najvažnije su preventivne mjere
Kako bi se spriječila pojava ove bolesti ili umanjilo njeno djelovanje potrebno je djelovati cijele godine provodeći različite mjere. Sa stabla se uklanjaju svi zaraženi, truli plodovi. Tokom jeseni i ranog proljeća obavlja se rezidba i uklanjaju zaražene grane. U jesen se sakuplja opalo lišće. Zaraženi biljni dijelovi se uklanjaju iz voćnjaka i spaljuju kako bi se smanjio izvor primarnih zaraza.
Stabla je potrebno njegovati, prihranjivati i zalijevati tokom sušnog perioda. Dodatno se može tretirati biološkim preparatima i aminokiselinama što će pozitivno djelovati na njegov imunitet.
Tretiranja u cilju zaštite se provode u jesen ili ranog proljeća nakon rezidbe, u periodu cvjetanja i zametanja plodova. O pripremi prirodnih preparata za zaštitu pisaćemo u jesenjem periodu.
Comments are closed