Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

Slana jela

Ukusne i zdrave knedle od špinata

8. siječanj 2025.2 Minuta čitanja

Popularan specijalitet u njemačkoj i austrijskoj kuhinji su knedle od špinata, jednostavne za pripremu, a izuzetno ukusne. Savršen su izbor za serviranje uz komad mesa ili ribe, ali i kao samostalni obrok. Sa bogatstvom ukusa špinata, ovaj recept će sigurno zadovoljiti vaša čula.

Bogatstvo okusa

Za pripremu ovog recepta potrebno je nekoliko sastojaka, a rezultat je ukusan obrok koji će vam zasigurno postati omiljeni. Sastojci za osam knedli: 750 g svježeg ili smrznutog špinata, 350 g bijelog kruha, jedna glavica crvenog luka, so po ukusu, 125 ml mlijeka, dva jaja, dvije kašike brašna i 30 g putera.

Ako koristite svjež špinat, sitno ga isjeckajte. Ukoliko koristite smrznuti, prethodno ga odmrznite i dobro ocijedite.

Crni luk sitno isjeckajte i propržite na laganoj vatri dok ne omekša, a zatim ga ostavite da se ohladi. Kruh isijecite na male kockice i pomiješajte ih sa mlijekom, jajima, špinatom, solju i proprženim lukom. Kada ste sve dobro sjedni, dodajte brašno i dobro promiješajte. Navlažite ruke vodom, kako bi se tijesto lakše oblikovalo. Oblikujte male loptice (knedle) iz tijesta, približno veličine ćufte. Stavite knedle u frižider na oko 45 minuta da se stegnu.

U međuvremenu, stavite šerpu sa vodom i malo soli da provri. Kada voda proključa, pažljivo stavite knedle u vodu i kuhajte ih 20 minuta na laganoj temperaturi. Poslužite tople knedle uz rendani sir, rastopljeni puter ili začinsko bilje po želji, poput vlasca ili bijelog luka. Ovaj recept je savršen za sve ljubitelje jednostavnih i zdravih jela.

Foto: Pixabay

Related Tags:

Comments are closed

Povezani članci