Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

Slana jela

Aromatična tarator salata od krompira i mrkve

24. siječanj 2025.2 Minuta čitanja

Ova savršena kombinacija krompira i mrkve donosi bogatstvo okusa i boja na vašem stolu i nezaboravan okus. Savršena je za svaki obrok, a e može biti odlična prilika za kreativno uživanje u jednostavnom, ali sočnom jelu. Obavezno isprobajte ovaj recept i uživajte u svakom zalogaju!

Ukusno i aromatično

Za pripremu ovog jela trebate: oko 1 kg krompira, jedna kašičica soli i dvije ili tri kašike ulja za pripremu krompir pirea, oko 0,5 kg mrkve i dvije do tri kašike ulja sa pečenje mrkve.

Sastojci za tarator: tri kašike procijeđenog jogurta, dvije kašike običnog jogurta, dvije kašike majoneza, jedan češanj bijelog luka, pola kašičice soli, pola šolje kiselih krastavaca i nekoliko grančica kopra.

Krompir ogulite i sitno nasjeckajte. Dodajte toliko vode da ih prekrije i jednu kašičicu soli, pa kuhajte dok ne omekšaju. Ocijedite ga kada se skuha, stavite u veliku posudu, dodajte dvije kašike ulja i izgnječite gnječilicom. Pripremljeni pire ravnomjerno rasporedite u veliku četvrtastu posudu za pečenje i ostavite da se ohladi.

Mrkvu oguliti i izrendati na krupno. U tavi zagrijte ulje, dodajte mrkvu i kuhajte na srednjoj temperaturi, povremeno mješajući, dok ne omekša. Ostavite sa strane da se ohladi.

U posudi pomiješati procijeđeni jogurt, obični jogurt, majonezu, izrendani bijeli luk i so. Dodajte sitno nasjeckane kisele krastavce, sitno sjeckani kopar i potpuno ohlađenu mrkvu, pa dobro promiješajte.

Pripremljenu masu sa mrkvom ravnomjerno rasporedite po krompir pireu. Ostavite da odstoji u frižideru najmanje sat vremena pre serviranja da poboljša ukus. Izrežite na kocke i ukrasite koprom. Vaša tartar salata od krompira i mrkve je spremna za posluživanje.

Prijatno!

Foto: Freepik

Comments are closed

Povezani članci