Zima je idealno vrijeme za uživanje u toplim, hranljivim i ukusnim jelima. Ova kremasta supa od poriluka i krompira, sa dodatkom svježeg povrća i začina, pruža upravo to – umirujuću i nutritivnu uživanciju. Lagana, a opet zasitna, ova čorba je savršen izbor za obrok u hladnim danima.
Sastojci koji daju ukusno jelo
Za pripremu ove fantastične supe, potrebno je nekoliko jednostavnih sastojaka koji se lako nalaze u svakoj kuhinji: jedna kašika ulja, dvije stabljike ili 300 g praziluka, 625 g krompira, dva veća čena belog luka, 3/4 šolje ili 120 g celera, dvije male mrkve ili 120 g, 1/2 kašičice sušenog mažurana, so, biber, muškatni oraščić po ukusu, tri šolje ili 720 ml čorbe od povrća, 1/3 šolje ili 80 ml biljnog krema/vrhnje (preporučujemo kokosovo mlijeko, kremu od zobi, soje ili indijskih oraščića) ili ako koristite upotrijebite vrhnje za kuhanje.
Pripremu počnite tako što ćete oprati i isjeći povrće. Poriluk narežite na kolutiće debljine oko 0,5 cm, mrkvu očistite i isjecite na kolutiće. Krompir ogulite i isjeckajte na kockice srednje veličine. Celer isijecite na manje kockice.
U velikoj šerpi, zagrijte kašiku ulja i propržite kolutiće poriluka dok ne omekšaju. Zatim dodajte isjeckani beli luk, kockice celera, krompir i mrkvu. Posolite, pobiberite i dodajte sušeni mažuran, a potom sve prelijte povrtnom supom. Ostavite da se kuha dok povrće ne omekša.
Nakon što je povrće skuhano, dodajte biljnog krema po vašoj izboru. Pola čorbe izmiksajte u blenderu dok ne postane glatka i kremasta, a zatim je vratite u šerpu zajedno sa ostatkom nemiksanog povrća. Sve dobro promiješajte i po potrebi dodajte još začina. Ova supa je savršen obrok koji će vas zagrijati i nahraniti tokom hladnih dana.
Prijatno!
Foto: Pixabay
Comments are closed