Uživajte u slasnom desertu s minimalnim šećerom i prepunim orašastih i začinskih nota! Ne morate ga peći.
Idealna veganska poslastica za svaki trenutak
Kolač od lješnjaka i mrkve je klasik koji obožavaju svi, a sada možete uživati u njegovoj zdravijoj verziji koja se ne peče! Ovaj kolač je bogat lješnjacima, začinima i naravno, mrkvom, što ga čini savršenim zdravim desertom, ali i užinom. Bez glutena, bez dodatnog šećera, a veganski, pravi izbor za sve koji žele uživati u slatkom bez griže savjesti!
Trebaće vam za tortu: 180g lješnjaka, 150 g rendane mrkve, 30 g kokosovo ili bademovo brašno (možete samljeti zobene pahuljice), dvije kašičice narendane kore od pomorandže, jedna kašičica narendanog đumbira, jedna kašičica cimet, mljeveni muskatni oraščić, aroma vanilije, 240 g suhih datulja koje prije upotrebe namočite u vodi prije nego ih izblendate, malo soli.
Za preliv pripremite: 140 g namočenih indijskih oraščića, 200 ml kokosovog, zobenog, sojinog ili bademovog mlijeko, 60 g kokosovo ili suncokretovo ulje, jedna kašičica kikiriki putera ili tahini paste, tri kašike javorovog sirupa ili drugog zaslađivača, aroma vanilije, dvije kašike soka od limuna, malo soli.
U blender stavite sve sastojke, osim sitno narendane mrkve i datulja. Blendajte dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte datulje koje ste prethodno namočili i izblendali i ponovo blendajte dok smjesa ne postane bogata i pjeskovita. Dodajte rendanu šargarepu i još jednom promiješajte. Kalup obložite papirom za pečenje i sipajte smjesu, ravnomjerno je pritisnite vlažnim rukama i stavite u frižider na nekoliko sati.
Kada se kolač ohladi pripremite preliv. Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete kremastu pastu. Premažite po hladnom kolaču i ostavite da se ohladi još najmanje 4 h. Prije serviranja kolač možete ukrasiti usitnjenim pečenim lješnjacima ili kokosom.
Ovaj kolač je prava poslastica za sve sladokusce i ljubitelje zdravih užina. Svi sastojci se kombinuju u savršenoj harmoniji, a bez pečenja, priprema je jednostavna i brza! Ono što ovaj kolač izdvaja je da sve sastojke, njihove količine, možete prilagođavati svom okusu.
Prijatno!
Foto ilustracija: Pixabay
Comments are closed