Svi smo u potrazi za zdravim, ali ukusanima zalogajima koji ne samo da zadovoljavaju našu glad, već i doprinosimo našem zdravlju. Pečeni štapići, koje možete prilagoditi svom ukusu, savršen su spoj nutritivnih sastojaka i fantastičnog ukusa. Ako istražujete alternativne načine ishrane, bilo da ste na biljnoj ili mješovitoj dijeti, ovi štapići će postati vaša nova omiljena užina ili zamjena za hljeb. Pripremite ih brzo, s minimalno sastojaka, i uživajte u svakom zalogaju.
Malo sastojaka, a izuzetan okus
Za pripremu ovih savršenih pečenih štapića, sve što vam treba je nekoliko jednostavnih sastojaka koje vjerovatno već imate kod kuće. U posudu stavite 200g sitnih zobenih pahuljica, 8g praška za pecivo (ili jedno jaje ako želite bogatiji ukus) i jednu kašičicu soli (količina prema vašem ukusu). Dobro ih izmiješajte, a zatim dodajte 250g biljnog jogurta, birajte onu varijantu koja vam najviše odgovara, ili čak čvrst mliječni jogurt, ako koristite mliječne proizvode.
Nakon što dobro sjedinite sve sastojke, zamijesite tijesto i podijelite ga na osam dijelova. Svaki dio oblikujte u štapić ili kiflu, a zatim uvaljajte u omiljene sjemenke poput chia, susama, lana, suncokreta i bundeve za dodatnu hrskavost. Ako ste ljubitelj sira, dodajte i malo rendanog sira za ekstra ukus. Poredajte ih na pleh sa papirom za pečenje i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 220 °C.
Pecite ih 20 do 25 minuta dok ne postanu zlatno smeđi i hrskavi. Ovi štapići su idealni za užinu, kao brza alternativa hljebu. Lagani, zasitni i puni vlakana, pečeni štapići će postati nezamjenljiv dio vaše ishrane, bilo da ste na biljnim, paleo ili čak bezglutenskim načinima ishrane.
Foto ilustracija: Freepik
Comments are closed