Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

Slana jela

Hrskavi valjčići – Savršen užitak!

28. siječanj 2025.2 Minuta čitanja

Ako ste ljubitelj jednostavnih, a ukusnih jela, ovi hrskavi valjčići od krompira, sira i peršina su pravo rješenje! Savršeni kao užina, prilog ili čak glavno jelo, ovi valjušci će vas osvojiti svojom kremastom unutrašnjosti i hrskavom spoljašnosti. Brzi su, jednostavni i, što je najvažnije, prepuni ukusa.

Lako i brzo se pripremaju

Za pripremu ovih savršenih valjčića potrebno je nekoliko osnovnih sastojaka: oko 800 g krompira, 100 g skroba, 150 g narendanog sira, peršin, kašičica soli i ulje za prženje

Za paniranje: jedno jaje i šolja prezli.

Krompire operite, ogulite i isijecite na kockice srednje veličine. Stavite ih u šerpu, prelijte vodom i kuhajte dok ne omekšaju. Nakon što su skuhani, procijedite i izgnječite da dobijete pire. Kada se pire prohladi, dodajte škrob i dobro sve sjedinite. U smjesu dodajte rendani sir, sitno isjeckani peršun, so, i sve dobro izmiješajte rukama dok ne dobijete glatko tijesto. Ruke namažite sa malo ulja i formirajte male valjčiće od tijesta. Svaki valjčić potopite u razmućeno jaje, a zatim je uvaljajte u hljebne mrvice.

U tavi zagrijte biljno ulje i pržite i valjuške dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave. Nakon prženja, stavite ih na papirni ubrus da upije višak masnoće. Idealni za svaki obrok, bilo da želite nešto brzo i jednostavno, ili pak da impresionirate goste. Uživajte u ovoj laganom i ukusnom jelu koje će sigurno postati vaš novi favorit!

Prijatno!

Foto: Freepik

Related Tags:

Comments are closed

Povezani članci