Ako ste ljubitelj jednostavnih, a ukusnih jela, ovi hrskavi valjčići od krompira, sira i peršina su pravo rješenje! Savršeni kao užina, prilog ili čak glavno jelo, ovi valjušci će vas osvojiti svojom kremastom unutrašnjosti i hrskavom spoljašnosti. Brzi su, jednostavni i, što je najvažnije, prepuni ukusa.
Lako i brzo se pripremaju
Za pripremu ovih savršenih valjčića potrebno je nekoliko osnovnih sastojaka: oko 800 g krompira, 100 g skroba, 150 g narendanog sira, peršin, kašičica soli i ulje za prženje
Za paniranje: jedno jaje i šolja prezli.
Krompire operite, ogulite i isijecite na kockice srednje veličine. Stavite ih u šerpu, prelijte vodom i kuhajte dok ne omekšaju. Nakon što su skuhani, procijedite i izgnječite da dobijete pire. Kada se pire prohladi, dodajte škrob i dobro sve sjedinite. U smjesu dodajte rendani sir, sitno isjeckani peršun, so, i sve dobro izmiješajte rukama dok ne dobijete glatko tijesto. Ruke namažite sa malo ulja i formirajte male valjčiće od tijesta. Svaki valjčić potopite u razmućeno jaje, a zatim je uvaljajte u hljebne mrvice.
U tavi zagrijte biljno ulje i pržite i valjuške dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave. Nakon prženja, stavite ih na papirni ubrus da upije višak masnoće. Idealni za svaki obrok, bilo da želite nešto brzo i jednostavno, ili pak da impresionirate goste. Uživajte u ovoj laganom i ukusnom jelu koje će sigurno postati vaš novi favorit!
Prijatno!
Foto: Freepik
Comments are closed