Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

TnewsTnews
Povtarstvo

Da li ste posijali ljute paprike?

11. Februara 2025.2 Minuta čitanja

Ako volite ljute začine, uzgoj ljutih paprika može biti uzbudljiv projekt. Međutim, za razliku od slatkih paprika, čili paprike zahtijevaju malo više strpljenja zbog svoje ljutine, koja utječe na brzinu klijanja. Ljutina čili paprike, koja se postiže prisustvom kapsaicina, prirodni je inhibitor klijanja. Ovaj spoj može usporiti proces, pa čili paprike često zahtijevaju raniju sjetvu u odnosu na slatke vrste. Ovdje ćemo objasniti kako pravilno posaditi sjeme čili paprike i osigurati im idealne uvjete za rast.

Klijaju sporo

Za klijanje ljutih paprike važno je pružiti im optimalne uslove, jer klijanje može potrajati nešto duže nego kod drugih vrsta. Prvo, preporučuje se da sjemenke potopite u čaj od kamilice preko noći kako biste aktivirali i omekšali sjeme. Ovaj korak može ubrzati klijanje i pomoći sjemenkama da brže proklijaju.

Nakon toga, odaberite odgovarajući supstrat, organsko zemljište koje je dobro drenirano i bogato hranjivim materijama, kako bi sjemenke lakše klijale. Posadite sjeme na dubinu od 6 mm, ostavljajući razmak od 2,5 cm između svake sjemenke. Nemojte previše sabijati zemlju, jer to može otežati klijanje.

Zalijte supstrat pažljivo, pazeći da ga ne pretjerate sa zalijevanjem, i pokrijte posudu prozirnom folijom kako biste stvorili toplu, vlažnu mikroklimu. Stavite posudu na svijetlo mjesto, poput prozora, gdje će sjeme dobiti dovoljno svjetlosti. Neka supstrat bude vlažan, ali ne preplavljeno vodom. Za klijanje je potrebno nekoliko dana, obično sedam do deset dana, a nakon toga možete ukloniti foliju. Kao što je već spomenuto, trebate ih sijati ranije od slatkih jer njihova ljutina usporava klijanje. Zbog toga im je potrebno više vremena da proklijaju i razviju se. Kada sadnice razviju dva prava lista, spremne su za presađivanje u veću posudu.

Uživajte u ovom izazovu i budite strpljivi jer će vam vlastiti ljuti plodovi donijeti sjajnu nagradu!

Foto: Ranka Vojnović

Comments are closed

Povezani članci