Napokon sam pronašla recept za hljeb bez glutena koji je savršen! Ovaj recept, pronašla sma na blogu, je prava revolucija za sve nas koji se trudimo da izbjegnemo gluten, ali želimo da uživamo u ukusu i teksturi pravog domaćeg hljeba. Nikada nisam vjerovala da hljeb bez kvasca može da bude toliko ukusan i mekan, ali sada sam pronašla recept koji me uvjerio u suprotno!
Tajna ovog hljeba – ljuske psilijuma
I pored toga što se za pripremu ne koristi kvasac, prašak za pecivo ili kiselo tijesto, dobijeni hljeb ima teksturu kao pravi pšenični hljeb. Kvasac su zamijenile ljuskice psilijuma, odnosno njihov gel. Za njegovu pripremu potrebno je da pomiješate vodu i ljuskice, ne smiju da se stvore grudice. Ostavite da odstoji 1 h i da ljuskice nabubre,
Prema originalnom receptu sastojci su: 450 ml vode, tri supene kašike mljevene ljuske psilijuma, 50 g heljdinog brašna, 100 g brašna od prosa, 150 g brašna od crvenog sočiva, jedna kašičica soli, jedna ravna kašičica sode bikarbone, jedna kašičica začina za hljeb, 50 g sjemenki suncokreta ili bundeve i po potrebi malo vode.
Autorica je navela da se brašno može mijenjati. Brašno od crvenog sočiva, koje daje poseban okus hljebu, može da se zamijeni rižinim brašnom. Začin za hljeb nisam imala i nisam ga dodala. U originalnom receptu dodate su sjemenke tikve golice i suncokreta, a mogu se dodati sjeckani orasi, susama i razne druge sjemenke po želji. Ja sam dodala i malo kima, jer ga volim.
Zagrijte pećnicu na 175 °C. U jednoj većoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke, osim sjemenki. Dodajte gel od psilijuma i polako umijesite tijesto pomalo dosipajući vodu. Na kraju dodajte sjemenke, premijesite tijesto i oblikujte hljeb. Površinu narežite i pecite, po potrebi prekrijte aluminijumskom folijom. Peče se oko 1 h.
Isprobala sam ovaj recept i stavila mnogo manje količine. Ispala je jedna veća buhtlica, jer sam pravila hljepčiće od kukuruznog brašna. Buhtlica je bila veoma ukusna. Pojeli smo je dok je bila topla i ne znamo kakva je kad se ohladi. Jedno je sigurno, praviću je sa većom količinom sastojaka. Za sada imate preporuku za ovaj ukusan bezglutenski hljeb.
Prijatno!
Foto ilustracija: Freepik
Comments are closed