Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

TnewsTnews
Hrana iz prirode

Cvjetovi bagrema su slatki i mirisni zalogaji iz prirode

13. Maja 2025.3 Minuta čitanja

Proljeće nije samo vrijeme buđenja prirode, već i prilika da običan izlet u pretvorimo u susret sa jestivim blagom. Bagrem u vrijeme cvjetanja nudi neodoljivo mirisne, snježnobijele cvjetove, koje ne morate samo mirisati, možete ih i jesti. Njegovi cvjetovi su slatki, nježni i savršeni za pripremu laganih proljetnih deserata. U nastavku donosimo tri domaća recepta u kojima bagrem zaigra glavnu, ukusnu ulogu.

Tri načina da bagremove cvjetove pretvorite u proljetne poslastice

  1. Pohovani cvjetovi bagrema su klasični proljetni zalogaj

Za pripremu pohovanih cvjetova bagrema pripremite klasičnu masu za pohovanje od brašna, malo soli, jaja, gazirane vode, suhog kvasca. Trebaće vam i cvjetovi bagrema kojima nakon berbe uklonite lišće i odvojite najljepše i najkrupnije primjerke cvasti.

Tijesto za pohovanje treba da bude srednje gustoće, a nakon pripreme ga ostavite par minuta da se aktivira kvasac. U pripremljenu smjesu uronite cvjetove i pustite da se višak tijesta otkaplje, a zatim pržite sa obje strane. Kada su gotovi stavite ih na ubrus koji će da upije višak ulja. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu. Po želji u tijesto možete dodati malo ruma.

  1. Kompot od cvjetova bagrema, zdravlje u tegli za cijelu godinu

Koristi se kod problema sa varenjem, upalama, artritisom. Za pripremu ovog ljekovitog kompota trebaće vam: pet cvjetova bagrema, četiri narandže, 3 l vode, 150 g šećera, jedna kašičica limunske kiseline, nana.

Sterilišite staklene tegle i poklopce vrelom vodom. Operite cvjetove bagrema i grančice nane. U teglu stavite pet cvjetova bagrema, dodajte narandžu isječenu na kriške, mentu, šećer i limunsku kiselinu. Nalijte proključalom vodom i dobro zatvorite poklopcem, Okrenite naopaki i umotajte ćebetom. Nakon nekoliko sati hlađenja ovako pripremljen kompot ostavite na hladno mjesto.

  1. Slatki uštipci sa laticama bagremovog cvijeta

Ako volite slatke uštipke i krofne, ovaj recept će vas oduševiti. Od sastojaka pripremite: 500 ml punomasnog mlijeka, korica pola limuna, pet do šest kašika šećera, kašika putera, pola kašičice soli, 250 g brašna, četiri jaja, čaša latica cvjetova bagrema (oslobodite ih iz cvjetnih čašica i odbacite cvjetne drške), dvije do tri kašike mljevenih badema, vrećica praška za pecivo, biljno ulje, dvije kašičice mljevenog cimeta i šećer u prahu za posipanje uštipaka.

U posudi zagrijte na nižoj temperaturi mlijeko s korom limuna, štapićem cimeta, puterom, šećerom i prstohvatom soli. Pustimo da lagano kuha nekoliko minuta kako bi se razvili okusi i arome. Nakon toga dodajemo brašno i umijesite tijesto koje prekrijete krpom i ostavite u frižideru da se ohladi.

Umutite četiri jaja i polako umijesite u tijesto koje ste izvadili iz frižidera, a zatim dodajte prašak za pecivo, latice bagrema i mljeveni badem. Sve dobro izmiješamo da dobijemo homogenu masu.

Zagrijavajte ulje u tavi na srednje jakoj temperaturi i kašikom vadite tijesto i pecite na zagrijanom ulju. Rumene uštipke redamo na ubrus koji će upiti višak ulja. Pomiješajte mljeveni cimet i šećer u prahu i tom smjesom pospite uštipke. Ako ne volite cimet, možete ga izostaviti.

Foto: Pixabay

Comments are closed

Povezani članci