Zamislite da zatvorite oči i okusite ljeto kroz nježni gutljaj domaćeg likera od jagoda. Miris djetinjstva, boja zalaska sunca i okus pun topline, sve to stane u jednu bocu ako znate kako. Dobra vijest? Ne trebate biti majstor destilerije. Potrebni su vam samo svježe jagode, malo strpljenja i mrvica kućne čarolije.
Kad ljeto završi u boci
Za pripremu ovog likera jedinstvenog okusa trebaće vam: 1 kg zrelih jagoda, 1 kg šećera, 0,5 l vode i alkohola (rakije) u količini da prekrije jagode (obično oko 0,7 l).
Birajte samo zrele, mirisne i čvrste plodove. Trule ili pljesnive odmah izbacite. Operite ih pod laganim mlazom vode i odstranite peteljke. Svaku jagodu prerežite na pola (veće na četvrtine) i ubacite u čistu staklenu teglu ili bocu širokog grla. Prelijte ih rakijom da bude 2 do 3 cm iznad voća i čvrsto zatvorite poklopcem. Stavite teglu na sunčano mjesto, najbolje na prozorsku dasku, i ostavite da odstoji 14 do 16 dana. Svaki dan je lagano protresite kako bi se okusi izmiješali. Nakon tog perioda tečnost procijedite kroz tri sloja gaze. Dobro iscijedite jagode,
Pripremite šećerni sirup. U posudi pomiješajte šećer i vodu. Zagrijavajte dok ne zavrije, skidajući pjenu s površine. Kuhajte 3 do 5 minuta na laganoj vatri, a zatim sirup ohladite na sobnu temperaturu.
Pomiješajte hladni sirup s procijeđenim alkoholom i jagodama. Dobiveni liker sipajte u boce (po mogućnosti tamne ili ga držite u ormariću, dalje od svjetla). Ostavite liker da odleži još sedmicu dana na tamnom mjestu, a nakon toga je spreman za konzumaciju.
Možete ga čuvati na tamnom i prohladnom mjestu i tada će da traje do dvije godine. Njegova jačina se kreće od 14 do 16 % što ga čini idealnim za koktele, ali i za pripremu torti, kolača ili kao preliv za sladoled za odrasle.
Foto: Freepik
Comments are closed