Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

TnewsTnews
Slatka jela

Breskvice – Slatki užitak u obliku voća

16. Decembra 2024.2 Minuta čitanja

Omiljeni kolači bez kojih se ne može zamisliti ni jedna proslava su breskvice. Recept nam je proslijedila naša prijateljica Saša. Kolačići se odlikuju nježnim tijestom, slasnim nadjevom i specifičnom obliku koji podsjeća na sočne breskve.

Bez njih ne može ni jedna proslava

Za pripremu tijesta trebamo: tri jaja, 250 g šećera u prahu, 2 dcl ulja, 2 dcl mlijeka, jedan prašak za pecivo i 850 do 900 g mekog brašna.

Jaja, šećer, ulje i mlijeko dobro izmiješajte u jednoličnu smjesu. U drugoj posudi pomiješajte brašno s praškom za pecivo, a zatim postupno dodajte ovu smjesu u mokre sastojke. Miješajte dok ne dobijete tijesto koje se ne lijepi za ruke. Ako primijetite da kuglice od tijesta prilikom oblikovanja gube oblik, dodajte još malo brašna. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite da odmori u hladnjaku barem pola sata. Nakon toga odvajajte male komadiće tijesta do 10 g i oblikujte male kuglice. Redajte ih u tepsiju obloženu papirom za pečenje, vodeći računa da ostavite dovoljno razmaka jer će tijesto narasti tijekom pečenja. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 12 minuta na 150 °C. Nakon toga, pojačajte temperaturu na 175°C i pecite još 13 minuta, dok lagano ne porumene.

Prilikom pečenja, ostavite vrata pećnice otvorena između tura kako bi se temperatura smanjila, a pečeni kuglice ohladite nekoliko minuta prije nego ih počnete dubiti.

Za nadjev pripremite: izdubljene mrvice od pečenih kuglica, 350 g marmelade od marelice, 200 g mljevenih badema, oraha ili lješnjaka, 125 g maslaca i aromu ruma.

I na kraju, pripremite mlijeko i crvenu boju za umakanje. Za valjanje ćete trebati kristal šećer.

Pečene kuglice pažljivo izdubite, pazeći da ne probušite kuglice. Dobijene mrvice sameljite, a potom pomiješajte s mljevenim orasima, bademima ili lješnjakom, rastopljenim maslacem, marmeladom i malo ekstrakta ruma. Dobivenu smjesu koristite za punjenje izdubljenih kuglica, koje potom spajate dvije po dvije. U posudici pomiješajte mlijeko i jestivu boju i umačite breskvice, a zatim ih uvaljate u kristal šećer. Slažite ih na tepsiju i ostavite da se osuše. Za dugotrajno čuvanje, možete ih zamrznuti ili čuvati u limenoj kutiji na hladnom mjestu.

Foto: Iz Sašine arhive

Comments are closed

Povezani članci