Omiljeni kolači bez kojih se ne može zamisliti ni jedna proslava su breskvice. Recept nam je proslijedila naša prijateljica Saša. Kolačići se odlikuju nježnim tijestom, slasnim nadjevom i specifičnom obliku koji podsjeća na sočne breskve.
Bez njih ne može ni jedna proslava
Za pripremu tijesta trebamo: tri jaja, 250 g šećera u prahu, 2 dcl ulja, 2 dcl mlijeka, jedan prašak za pecivo i 850 do 900 g mekog brašna.
Jaja, šećer, ulje i mlijeko dobro izmiješajte u jednoličnu smjesu. U drugoj posudi pomiješajte brašno s praškom za pecivo, a zatim postupno dodajte ovu smjesu u mokre sastojke. Miješajte dok ne dobijete tijesto koje se ne lijepi za ruke. Ako primijetite da kuglice od tijesta prilikom oblikovanja gube oblik, dodajte još malo brašna. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite da odmori u hladnjaku barem pola sata. Nakon toga odvajajte male komadiće tijesta do 10 g i oblikujte male kuglice. Redajte ih u tepsiju obloženu papirom za pečenje, vodeći računa da ostavite dovoljno razmaka jer će tijesto narasti tijekom pečenja. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 12 minuta na 150 °C. Nakon toga, pojačajte temperaturu na 175°C i pecite još 13 minuta, dok lagano ne porumene.
Prilikom pečenja, ostavite vrata pećnice otvorena između tura kako bi se temperatura smanjila, a pečeni kuglice ohladite nekoliko minuta prije nego ih počnete dubiti.
Za nadjev pripremite: izdubljene mrvice od pečenih kuglica, 350 g marmelade od marelice, 200 g mljevenih badema, oraha ili lješnjaka, 125 g maslaca i aromu ruma.
I na kraju, pripremite mlijeko i crvenu boju za umakanje. Za valjanje ćete trebati kristal šećer.
Pečene kuglice pažljivo izdubite, pazeći da ne probušite kuglice. Dobijene mrvice sameljite, a potom pomiješajte s mljevenim orasima, bademima ili lješnjakom, rastopljenim maslacem, marmeladom i malo ekstrakta ruma. Dobivenu smjesu koristite za punjenje izdubljenih kuglica, koje potom spajate dvije po dvije. U posudici pomiješajte mlijeko i jestivu boju i umačite breskvice, a zatim ih uvaljate u kristal šećer. Slažite ih na tepsiju i ostavite da se osuše. Za dugotrajno čuvanje, možete ih zamrznuti ili čuvati u limenoj kutiji na hladnom mjestu.
Foto: Iz Sašine arhive
Comments are closed