Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

TnewsTnews
Povtarstvo

Čuvate li sjeme bosiljka?

22. Jula 2024.2 Minuta čitanja

Bosiljak je izuzetno cijenjen kao aromatični začin i neizostavan je kada je u pitanju narodna medicina.

Sjeme je sitno

Sakupljane sjemena je redovna aktivnost, jer se bosiljak kod nas uglavnom uzgaja kao jednogodišnja kultura. Sjeme se sakuplja kada se cvasti osuše i dođe do promjene boje iz zelene u smeđu.

Sjemenke su sitne, crne i lako se oslobađaju kada prstima trljamo osušene cvasti. Sakupljaju se cvasti koje su precvjetale. Stabljike su suhe, listovi se suše, a cvjetne grane postaju smeđe.

Berba cvjetnih grana se obavlja po suhom danu. Najbolje je napraviti snopiće, oko sedam grana cvasti, koje uvežemo špagom i objesimo na neko sjenovito mjesto sa dobrom ventilacijom. Između snopića ostavite razmak od 5 cm. Njihovo sušenje traje do dvije sedmice.

Sačuvajte razne sorte bosiljka

Odvajanje sjemenki se obavlja trljanjem između dlanova ili prstima. Preporučuje se da se snopić stavi u platnenu vreću koju stavimo na sto i lagano trljamo da oslobodimo sjeme.

Očistimo sjeme od biljnog materijala i ostavimo u tankom sloju da se prosuši još tri do četiri dana. Čuva se u papirnatim vrećicama, kartonskim kutijama. U plastičnim posudama koje se hermetički zatvaraju ili u najlonskim vrećicama koje zavežemo sjeme ostaje bez vazduha i gubi klijavost.

Ne koristiti hibridna sjemena, jer prva generacija hibrida ne zadržava karakteristike svojih roditelja. Očuvanje sjemena bosiljka je ključno za održavanje njegove autentičnosti i uživanje u istom prepoznatljivom okusu svake godine.

Foto: https://pixabay.com/photos/basil-seeds-herb-herbal-reed-3439304/

Related Tags:

Comments are closed

Povezani članci