Bosiljak je izuzetno cijenjen kao aromatični začin i neizostavan je kada je u pitanju narodna medicina.
Sjeme je sitno
Sakupljane sjemena je redovna aktivnost, jer se bosiljak kod nas uglavnom uzgaja kao jednogodišnja kultura. Sjeme se sakuplja kada se cvasti osuše i dođe do promjene boje iz zelene u smeđu.
Sjemenke su sitne, crne i lako se oslobađaju kada prstima trljamo osušene cvasti. Sakupljaju se cvasti koje su precvjetale. Stabljike su suhe, listovi se suše, a cvjetne grane postaju smeđe.
Berba cvjetnih grana se obavlja po suhom danu. Najbolje je napraviti snopiće, oko sedam grana cvasti, koje uvežemo špagom i objesimo na neko sjenovito mjesto sa dobrom ventilacijom. Između snopića ostavite razmak od 5 cm. Njihovo sušenje traje do dvije sedmice.
Sačuvajte razne sorte bosiljka
Odvajanje sjemenki se obavlja trljanjem između dlanova ili prstima. Preporučuje se da se snopić stavi u platnenu vreću koju stavimo na sto i lagano trljamo da oslobodimo sjeme.
Očistimo sjeme od biljnog materijala i ostavimo u tankom sloju da se prosuši još tri do četiri dana. Čuva se u papirnatim vrećicama, kartonskim kutijama. U plastičnim posudama koje se hermetički zatvaraju ili u najlonskim vrećicama koje zavežemo sjeme ostaje bez vazduha i gubi klijavost.
Ne koristiti hibridna sjemena, jer prva generacija hibrida ne zadržava karakteristike svojih roditelja. Očuvanje sjemena bosiljka je ključno za održavanje njegove autentičnosti i uživanje u istom prepoznatljivom okusu svake godine.
Foto: https://pixabay.com/photos/basil-seeds-herb-herbal-reed-3439304/
Comments are closed