U vremenu brzih poruka i konstantnog ritma, postoji trenutak koji ne traži pažnju nego nudi mir. To je trenutak kada prođete kraj lipe u cvatu, i njen nježni miris na tren utiša svijet. Ovo drvo ne traži pažnju, ali je daje. Dok svijet zuji, svijetli, vrti se i traži još pažnje, lipa tiho stoji i čeka. Njena vrijednost je u suprotnom ritmu, u toplom gutljaju čaja koji ne traži ništa zauzvrat osim da se prisjetiš kako je kad ništa ne moraš.
Mirisni cvijet koji liječi
Lipa (Tilia) je starosjedilac sjeverne hemisfere uz koje se vežu brojne legende. U gradovima je često samo ukras, trag prirode između saobraćaja i betona, ali ona je mnogo više. Kad procvjeta, zrak oko nje postaje nježno sladak. Njeni cvjetovi, svjetložute boje i mekane strukture, sadrže mnogo korisnih materija. Da li ste znali da su jestivi? Odlični su za salate, deserte, u sirupima i prelivima. Veoma je cijenjena u narodnoj medicini. Protiv upala, za smanjenja stresa i napetosti pomažu eterična ulja i flavonoidi. Cvjetovi se najčešće koriste za pripremu čaja, obloga ili toplih kupki. Izuzetno potiču znojenje, odnosno eliminišu toksine i otpadne materije iz organizma. Često se koriste u borbi sa kašljem i prehladom
Branje cvijeta lipe je umijeće, ne rutina. Radi se ujutro, kada se cvijet osuši od jutarnje rose. Cvjetovi se biraju dok su otvoreni, ali ne potpuno. Tada imaju najviše ljekovitih sastojaka. Suše se sporo, u hladu i na promaji. Tokom dvije do tri sedmice, postaju svijetli, suhi, ali ne trebaju biti lomljivi. Tako spremljeni mogu se čuvati u zatvorenoj staklenoj tegli cijele godine.
Recepti za trenutke koje trebate posvetiti sebi
Ne pretjerujte sa konzumacijom čaja i prije upotrebe se konsultujte sa svojim liječnikom. Klasičan čaj se koristi za opuštanje, lakši san, blaže prehlade. Potrebna vam je jedna kašika suhih cvjetova lipe, 250 ml vode i po želji med.
Ugrij vodu do oko 90°C i prelij preko cvjetova u šolji. Poklopi i ostavi 15 minuta. Procijedi i uživaj u okusu.
Sirup od cvijeta lipe: Slatka terapija u tegli
Ovaj sirup, često nazivan lipov med, zapravo ne sadrži pčelinji med, ali njegova boja, gustina i miris podsjećaju upravo na med. Možda bi bilo najbolje reći da je ovo verzija sirupa od maslačka, ali s cvijetom lipe. Koristi se kao prirodni lijek protiv prehlade, kašlja i grlobolje. Možete ga koristiti umjesto meda sa nekim blagim čajevima, poput kamilice, zatim za pripremu deserta. Ljeti se od njega može pripremiti rashlađen napitak koji se priprema sa hladnom vodom i nekoliko listića mente.
Potrebno vam je 200 g svježih cvjetova lipe (bez zelenih peteljki), 800 ml vode, 300 g šećera i jedna kašika svježe iscijeđenog soka od limuna,
Cvjetove berite po suhom vremenu, najbolje kasno ujutro kada su potpuno otvoreni. Lagano ih operite u hladnoj vodi da uklonite prašinu i insekte. Ocijedite ih i ostavite nekoliko minuta da se prosuše. Stavite ih u veću posudu, keramičku ili emajliranu, i prelijte sa hladnom vodom. Zagrijavajte na srednjoj temperaturi dok ne proključa, a zatim smanjite temperaturu i kuhajte još 10 minuta uz miješanje.. Tečnost će dobiti karakterističnu boju i intenzivan miris. Sklonite posudu, poklopite i ostavite 3 do 4 h ili još najbolje preko noći. Tako će aroma i korisne materije preći u tečnost. Nakon toga procijedite kroz gazu ili gusto cjedilo. Na kraju pritisnite cvjetove da sva tečnost izađe i prelijte je u posudu, dodajte šećer i lagano kuhajte dok se sadržaj ne smanji na polovinu. Obično vam za to treba 30 do 40 minuta. Tečnost treba biti nešto tečnija od sirupa (stegne se poslije i računajte na to da ne ispadne pregust) i tada se dodaje jedna kašika limunovog soka. Sve dobro promiješajte i sklonite sa šporeta. Vruć sirup sipajte u sterilne, suhe staklene tegle, dobro zatvorite i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Čuvajte na tamnom, hladnijem mjestu, ali ne u frižideru.
Nemojte ga prekuhati, jer će se stegnuti i biti pretvrdo i neće se moći koristiti.
Foto: Ranka Vojnović
Comments are closed