Proljeće nije samo vrijeme buđenja prirode, već i prilika da običan izlet u pretvorimo u susret sa jestivim blagom. Bagrem u vrijeme cvjetanja nudi neodoljivo mirisne, snježnobijele cvjetove, koje ne morate samo mirisati, možete ih i jesti. Njegovi cvjetovi su slatki, nježni i savršeni za pripremu laganih proljetnih deserata. U nastavku donosimo tri domaća recepta u kojima bagrem zaigra glavnu, ukusnu ulogu.
Tri načina da bagremove cvjetove pretvorite u proljetne poslastice
- Pohovani cvjetovi bagrema su klasični proljetni zalogaj
Za pripremu pohovanih cvjetova bagrema pripremite klasičnu masu za pohovanje od brašna, malo soli, jaja, gazirane vode, suhog kvasca. Trebaće vam i cvjetovi bagrema kojima nakon berbe uklonite lišće i odvojite najljepše i najkrupnije primjerke cvasti.
Tijesto za pohovanje treba da bude srednje gustoće, a nakon pripreme ga ostavite par minuta da se aktivira kvasac. U pripremljenu smjesu uronite cvjetove i pustite da se višak tijesta otkaplje, a zatim pržite sa obje strane. Kada su gotovi stavite ih na ubrus koji će da upije višak ulja. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu. Po želji u tijesto možete dodati malo ruma.
- Kompot od cvjetova bagrema, zdravlje u tegli za cijelu godinu
Koristi se kod problema sa varenjem, upalama, artritisom. Za pripremu ovog ljekovitog kompota trebaće vam: pet cvjetova bagrema, četiri narandže, 3 l vode, 150 g šećera, jedna kašičica limunske kiseline, nana.
Sterilišite staklene tegle i poklopce vrelom vodom. Operite cvjetove bagrema i grančice nane. U teglu stavite pet cvjetova bagrema, dodajte narandžu isječenu na kriške, mentu, šećer i limunsku kiselinu. Nalijte proključalom vodom i dobro zatvorite poklopcem, Okrenite naopaki i umotajte ćebetom. Nakon nekoliko sati hlađenja ovako pripremljen kompot ostavite na hladno mjesto.
- Slatki uštipci sa laticama bagremovog cvijeta
Ako volite slatke uštipke i krofne, ovaj recept će vas oduševiti. Od sastojaka pripremite: 500 ml punomasnog mlijeka, korica pola limuna, pet do šest kašika šećera, kašika putera, pola kašičice soli, 250 g brašna, četiri jaja, čaša latica cvjetova bagrema (oslobodite ih iz cvjetnih čašica i odbacite cvjetne drške), dvije do tri kašike mljevenih badema, vrećica praška za pecivo, biljno ulje, dvije kašičice mljevenog cimeta i šećer u prahu za posipanje uštipaka.
U posudi zagrijte na nižoj temperaturi mlijeko s korom limuna, štapićem cimeta, puterom, šećerom i prstohvatom soli. Pustimo da lagano kuha nekoliko minuta kako bi se razvili okusi i arome. Nakon toga dodajemo brašno i umijesite tijesto koje prekrijete krpom i ostavite u frižideru da se ohladi.
Umutite četiri jaja i polako umijesite u tijesto koje ste izvadili iz frižidera, a zatim dodajte prašak za pecivo, latice bagrema i mljeveni badem. Sve dobro izmiješamo da dobijemo homogenu masu.
Zagrijavajte ulje u tavi na srednje jakoj temperaturi i kašikom vadite tijesto i pecite na zagrijanom ulju. Rumene uštipke redamo na ubrus koji će upiti višak ulja. Pomiješajte mljeveni cimet i šećer u prahu i tom smjesom pospite uštipke. Ako ne volite cimet, možete ga izostaviti.
Foto: Pixabay
Comments are closed