Jedno od omiljenih jela koje mnogi jedu u različitim varijantama. Iako je klasični pire krompir s maslacem i mlijekom već sam po sebi ukusan, možete ga učiniti još zanimljivijim i nutritivno bogatijim dodavanjem povrća poput mrkve i paprike. Ovaj neobičan pire sa mrkvom i paprikom odličan je način da obogatite tradicionalni recept i unesete zdrave sastojke, poput vitamina i vlakana iz povrća. Osim što je ukusan, njegova živopisna boja i blagi ukus sigurno će privući i djecu, a može biti i pravi hit na vašem stolu.
Privlačna boja i fantastičan okus
Za pripremu ovog neobičnog pirea potrebno je nekoliko jednostavnih sastojaka, a rezultat je jelo koje možete poslužiti kao prilog uz razna mesna jela ili uživati u njemu kao lagani obrok. Pire krompir se uobičajeno priprema s malo maslaca i mlijeka, a uz dodatak pečene paprike i kuhanih mrkvi, dobivate jedinstvenu kombinaciju ukusa koja će oduševiti svakog ljubitelja hrane.
Trebaće vam: 50 dkg krompira, ¼ l mlijeka, oko 5 dkg maslaca, so po ukusu, 50 dkg skuvane mrkve, jedna pečena ili konzervirana crvena paprika i jedan muškatni oraščić.
Na uobičajen način pripremite pire od krompira. Nakon toga, u pire dodajte nariban muškatni oraščić, koji će dati blag okus i toplinu u jelo. Zatim, u pire umiješajte pasiranu kuhanu mrkvu i papriku prethodno izrezanu na sitne komadiće. Sve dobro izmiješajte i po potrebi dodajte još soli.
Prijatno!
Foto: Freepik
Comments are closed