Ako ste spremni da vašim jelima dodate pravu dozu strasti, Đavolje sirće je savršen izbor. Donosi intenzivnu ljutinu i jedinstvenu aromu, idealan za ljubitelje pikantne hrane. U ovom receptu, spojite svježe sastojke s izvanrednim karakterom i uživajte u kulinarskoj avanturi!
Recept za Đavolje sirće
Sastojci:
1 l vinskog sirćeta
2 ljute papričice
10 glavica luka vlašca
1 crna rotkva
6 karanfilčića
4 lovorova lista
1 kašika grubo samljevenog crnog bibera
Lako se priprema!
Operite ljute papričice, odsjecite peteljke i sitno ih isjeckajte zajedno sa sjemenkama. Stavite ih u posudu zapremine veće od 1,5 l. Očistite glavice luka i nasijecite ih na sitne kockice. Crnu rotkvu dobro operite, a zatim je zajedno s korom sitno nasijecite. U posudu s papričicama dodajte nasjeckani luk i rotkvu, karanfilčiće, lovorove listove i grubo samljeveni crni biber. Sve dobro promiješajte. Pokrijte posudu i ostavite je na sunčanom mjestu dva dana. Ovaj korak omogućava sastojcima da se međusobno povežu i stvore bogatu aromu. Nakon dva dana, procijedite sadržaj kroz gustu čistu krpu. Ne zaboravite iscijediti krpu kako biste dobili što više tečnosti ljutog okusa. Gotovo sirće sipajte u boce i dobro ih zatvorite. Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.
Kako koristiti Đavolje sirće?
Đavolje sirće je veoma ljuto i koristi se u malim količinama kao dodatak jelima. Odlično se slaže s jelima od pasulja i drugih mahunarki, a takođe poboljšava ukus raznih ragua. Pripazite, samo nekoliko kapi mogu vašem jelu dati nevjerojatan karakter!
S ovim receptom, svaki obrok postaje prava avantura okusa. Uživajte u pripremi i degustaciji!
Prijatno!
Foto: https://pixabay.com/photos/chili-oil-oil-herb-oil-3776024/
Comments are closed