Kečap je jedan od najpopularnijih umaka na svijetu, poznat po svom slatko-kiselom okusu koji savršeno nadopunjuje razna jela. Međutim, okus i tekstura se mogu obogatiti dodavanjem raznih namirnica, odnosno začina.
Ljute paprike, bijeli luk i bosiljak
Ako volite ljuto, dodavanje ljutih paprika može uvelike obogatiti vaš kečap. Tokom pripreme se koriste svježe ili sušene ljute paprike. Ljutina će dodati sloj kompleksnosti i uzbuđenja vašem kečapu, idealnom za ljubitelje začinjenih umaka. Za dobijanje ljutog okusa može se koristiti prah kajenskog bibera.
Bijeli luk dajeintenzivnu aromu i odlično se kombinuje sa parajazom/rajčicom. Možete ga koristiti u različitom obliku: sjež i usitnjen, u prahu. Ako volite nešto intenzivniji okus, prije dodavanja bijeli luk propržite.
Bosiljak dodaje svježinu i jedinstven okus. Sušeni ili svježi bosiljak može vašem kečapu pružiti note talijanskog okusa. Ne zaboravite ružmarin, ako volite mediteranske okuse.
Neobični sastojci i novi okusi
Šljive, posebno ako su malo predinstane okusu daju jedinstvenu notu i hedonistički užitak. One sadrže pektin, što djeluje na zgušnjavanje kečama, a sadržaj šećera odlično izbalansira kiselost paradajza/rajčice.
Brusnice daju izuzetno intenzivnu boju, al ii određenu notu kiselosti.Zbog toga se kombinuju sa slađim plodovima paradajza/rajčice. Mogu da se koriste svježe, osušene ili jednostavno da dodamo džem. Sličnu ulogu ima i crvena ribizla, a zahvaljujući pektinu one zgušnjavaju umak.
Od jabuke kečap će biti slađi i gušći, a kara,elizovan crveni luk daje slatkoću i dublji okus.
Ne treba zaboraviti kim/kumin, koji daje dimljenu notu i blago zemljani okus. Ovakav kečap ide najbolje sa jelima od mesa. Korijander će dati svježinu i notu citrusnog okusa. Ovakav kečap je laganijeg okusa.
Eksperimentiše kako bi pronašli svoju jedinstvenu kombinaciju za kečap.
Prijatno!
Foto ilustracija: https://www.freepik.com/free-photo/ketchup-tomato-sauce-with-fresh-tomato_13084727.htm#fromView=search&page=1&position=24&uuid=e6e23496-7a44-4021-a0f8-b015ce181e13
Comments are closed