Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

TnewsTnews
Slatka jela

Džem od borovih iglica sa limunom: Zimsku čaroliju u teglama

2. Novembra 2024.2 Minuta čitanja

U svetu kulinarstva, često se zaboravljaju prirodni darovi koje nam nudi šuma. Borove iglice su bogate vitaminima, mineralima i brojnim drugim korisnim materijama. Ljekoviti džem od borovih iglica sa limunom savršeno je rješenje za sve one koji žele da uživaju u jedinstvenim i zdravim ukusima. Ovaj recept ne samo da će obogatiti vašu zimsku trpezu, već će vas i podsjetiti na svježinu borove šume.

U narodnoj medicini je cijenjen kao lijek protiv kašlja, bolova, artritisa. Često se koristi za prevenciju bolesti disajnih organa, prehlade, promuklosti. Pomaže i kod lakših oblika bronhitisa.

Zdravlje iz teglice

Borove iglice nisu samo dekorativni dio drveća, one su bogate vitaminima, antioksidansima i imaju brojne zdravstvene prednosti. Kombinovane sa sočnim šipkom i osvježavajućim limunom, postaju savršeni sastojci za džem koji će vas zagrijati i obradovati u hladnim danima. Ovaj džem je idealan kao namaz na hljebu, dodatak slatkišima ili čak kao jedinstven preliv za deserte.

Za pripremu će vam trebati: jedna šolja svježih borovih iglica, pola šolje šipka, dva limuna, 400 g meda i voda.

Svježe borove iglice operite tekućom vodom i sitno isjecite. Šipak očistite, operite i nasjeckajte. On će džemu dati sladak i bogat okus. Pomješajte usitnjene borove iglice sa šipkom i prelijte sa šest šoljica ključale vode. Ostavite da odstoji 12 h na toplom mjestu. Ovaj korak omogućava da se svi ukusi dobro prožmu. Nakon 12 h, procijedite smjesu u posudu i prokuhajte. Kada proključa, ugasite vatru i ostavite da se ohladi na oko 50°C. Pjena koja se pojavi se uklanja. U prohlađenu smjesu dodajte med i sok od dva limuna. Ostavite da još malo prokuha, a zatim je sipajte u staklene tegle. Čuvajte u frižideru i uživajte u ovoj jedinstvenoj poslastici.

Ovaj džem je pravi primjer kako priroda može biti inspiracija u kuhinji. Isprobajte ga i otkrijte nove dimenzije okusa koje donosi borova šuma!

Foto: Pixabay

Related Tags:

Comments are closed

Povezani članci