Jednostavan, brz i ukusan način za uživanje u doručku, desertu ili užini je da pripremite palačinke sa svježim sirom i jabukama. Recept potiče iz Finske, a kombinacija okusa, mirisa i bogate teksture neće vas ostaviti ravnodušnim. Palačinke se odlično slažu sa raznim dodacima poput džema, meda, ili vrhnje, čineći ih savršenim izborom za početak dana.
Brzo i lako pripremiti, a još brže pojesti
Od sastojaka pripremite: 200 g svježeg sira, 100 g tvrdog sira, dvije jabuke (300 g), jedno jaje, jedna kašika šećera, jedna kašika maslaca, prstohvat sode bikarbone, dvije kašike pšeničnog brašna.
Za pripremu ovih savršenih palačinki, prvo pripremite sve sastojke. Svježi sir dobro izmiješajte sa jajetom, a zatim dodajte sitno rendan tvrdi sir i naribane jabuke. Ako su jabuke sočne, obavezno ih iscijedite kako bi smjesa bila ujednačena. U sve to dodajte omekšali maslac, šećer, sodu bikarbonu i brašno. Dobro promiješajte dok ne dobijete mekano tijesto. Imajte na umu da količina brašna može varirati, ovisno o sočnosti jabuka i vlažnosti svježeg sira. Tijesto podijelite na male loptice, a svaku razvaljajte u tanke palačinke. Od navedenih sastojaka možete dobiti između osam ili 10 komada, u zavisnosti od prečnika palačinki. U tavi zagrijte malo ulja, pa pržite dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju s obje strane. Kada su gotovi, poslužite ih prelivene medom ili nekim drugim prelivom, te preklopite na pola.
Prijatno!
Foto ilustracija: Freepik
Comments are closed