Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

TnewsTnews
Slana jela

Gratinirani špinat koji će vas oduševiti!

25. Februara 2025.2 Minuta čitanja

Za ljubitelje špinata, ali i one koji nisu veliki obožavaoci ovog povrća, imamo savršen recept koji će svi voljeti. Gratinirani špinat je pun ukusa, jednostavan za pripremu, a sigurno će postati omiljeni obrok i kod onih koji inače nisu skloni povrću. Ovaj recept je savršen za dvije do četiri osobe i idealan je za brzi ručak ili večeru koja se lako pravi, ali ima bogat okus.

Brzo i ukusno

Za pripremu ovog fantastičnog jela, potreban vam je samo nekoliko jednostavnih sastojaka: 700 g svježeg špinata,  275 g kuhanog povrća (grašak, mrkva, krompir –šta imate, ali će jelo biti ukusnije sa mješavinom), jedna glavica crvenog luka, tri do četiri kašike ulja, posolite i pobiberite prema svom ukusu.

Sastojci za bešamel sos: jedna kašika putera, jedna kafena kašičica brašna, 200 ml mlijeka, kašičica soli.

Ne zaboravite šolju narendanog sira koji se topi.

U velikoj tavi, zagrijte ulje, dodajte sitno isjeckani crni luk i pržite ga dok ne postane zlatno smeđi. Dodajte opran i na komade isječen špinat, posolite i pobiberite. Pržite dok špinat ne omekša, a zatim dodajte kuhano povrće, sve dobro promješajte i sklonite sa šporeta.  Otopite jednu kašiku putera u posebnoj šerpi, dodajte brašno i pržite ga, a zatim postepeno dodajte mlijeko uz stalno miješanje. Kad bešamel sos počne da ključa, začinite ga solju i biberom, a zatim ga sklonite sa šporeta. U odgovarajuću tepsiju za pečenje stavite pripremljeni špinat, prelijte ga bešamel sosom, i obilno pospite rendanim sirom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 °C oko 20 minuta, dok gornji dio ne postane zlatno smeđi i hrskav.

Prijatno!

Podržite naš rad

Foto ilustracija: Freepik

Related Tags:

Comments are closed

Povezani članci