Za ljubitelje špinata, ali i one koji nisu veliki obožavaoci ovog povrća, imamo savršen recept koji će svi voljeti. Gratinirani špinat je pun ukusa, jednostavan za pripremu, a sigurno će postati omiljeni obrok i kod onih koji inače nisu skloni povrću. Ovaj recept je savršen za dvije do četiri osobe i idealan je za brzi ručak ili večeru koja se lako pravi, ali ima bogat okus.
Brzo i ukusno
Za pripremu ovog fantastičnog jela, potreban vam je samo nekoliko jednostavnih sastojaka: 700 g svježeg špinata, 275 g kuhanog povrća (grašak, mrkva, krompir –šta imate, ali će jelo biti ukusnije sa mješavinom), jedna glavica crvenog luka, tri do četiri kašike ulja, posolite i pobiberite prema svom ukusu.
Sastojci za bešamel sos: jedna kašika putera, jedna kafena kašičica brašna, 200 ml mlijeka, kašičica soli.
Ne zaboravite šolju narendanog sira koji se topi.
U velikoj tavi, zagrijte ulje, dodajte sitno isjeckani crni luk i pržite ga dok ne postane zlatno smeđi. Dodajte opran i na komade isječen špinat, posolite i pobiberite. Pržite dok špinat ne omekša, a zatim dodajte kuhano povrće, sve dobro promješajte i sklonite sa šporeta. Otopite jednu kašiku putera u posebnoj šerpi, dodajte brašno i pržite ga, a zatim postepeno dodajte mlijeko uz stalno miješanje. Kad bešamel sos počne da ključa, začinite ga solju i biberom, a zatim ga sklonite sa šporeta. U odgovarajuću tepsiju za pečenje stavite pripremljeni špinat, prelijte ga bešamel sosom, i obilno pospite rendanim sirom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 °C oko 20 minuta, dok gornji dio ne postane zlatno smeđi i hrskav.
Prijatno!
Podržite naš rad
Foto ilustracija: Freepik
Comments are closed