Otkrijte novi način da uživate u krompiru! Hrskave krompirove kuglice su jednostavne i ukusne.
Donosim vam još jedan recept od krompira. Ako su vam se svidjeli hrskavi valjčići, svidjeće vam se i ovaj recept. Prijateljica je pravila kuglice ili ćuftice od krompira. Nije bitno kako ih zove, bitno je da su izuzetno ukusne, okolo hrskave i unutra nježne. Savršeno jednostavno jelo, predjelo, prilog ili užina. Možete ih jesti uz jogurt, razne sosove.
Recept za ukusne kuglice
Za pripremu će vam trebati: do 0,5 kg kuhanog i ohlađenog krompira, dva režnjića bijelog luka, jedna kašičica dimljene slatke paprike, malo soli, malo bibera, dvije kašičice krompirovog škroba, 10 ml maslinovog ulja.
Odabir začina i njihove količine možete prilagoditi svome ukusu.
Krompir skuhajte, izgnječite kao kada pripremate pire. Dodajte začine: so, biber, bijeli luk protisnut, krompirov škrob, dimljenu papriku. Sve dobro izmiješajte, oblikujte kuglice koje rasporedite po plehu na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Ako želite da budu hrskavije, uvaljajte ih u prezle ili u susam. Prelijte ih sa malo maslinovog ulja i pecite oko 20 minuta na 180 °C. Gotove su kada korica postane hrskava i dobije zlatnosmeđu boju.
Sa okusom se možete igrati, a u sred kuglica možemo staviti komadić sira ili nečeg po vašem izboru što će obogatiti okus.
Autor: Ranka Vojnović
Foto: Freepik











Comments are closed