Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

TnewsTnews
Slana jela

Indijski hljeb sa bijelim lukom

7. Marta 2025.2 Minuta čitanja

Naan je popularni indijski hljeb koji je poznat po svojoj mekanosti i bogatom ukusu, a kada mu se doda puter sa bijelim lukom, dobija potpuno novu dimenziju. Često se konzumira uz razna jela, ali je savršen i kao samostalni užitak. Možete ga pripremiti kod kuće uz jednostavne sastojke, a rezultat će biti savršen naan sa bogatim i aromatičnim prelivom od bijelog luka.

Tajna dobrog okusa je u jednostavmosti

Za pripremu ćete trebati: 375 ml mlijeka ili vode, 15 g šećera, 6 g suhog kvasca, 500 g brašna, jedna i po kašičica soli, tri supene kašike ulja, jedna četvrtina šolje otopljenog putera, četiri čena bijelog luka i dvije kašičice svježe isjeckanog peršuna.

U većoj posudi pomješajte mlijeko i šećer, pa dodajte kvasac. Ostavite da odstoji pet minuta, dok se kvasac ne aktivira. Zatim, dodajte brašno i so, pa miješajte dok se sve ne sjedini. Umješajte ulje i počnite da mijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično. Kada je tijesto spremno, oblikujte ga u loptu i stavite u nauljenu činiju. Pokrijte i ostavite da naraste oko 1h, dok se ne udvostruči.

Dok tijesto raste, pripremite premaz od putera i bijelog lula. U manjoj posudi pomješajte otopljeni puter, sitno iseckani bijeli luk i svjež peršun. Dobro promješajte, a zatim ostavite sa strane da se svi ukusi upiju.

Kada je tijesto naraslo, nježno ga premijesite da izbacite vazduh i prebacite ga na čistu, lagano pobrašnjenu radnu površinu. Podijelite tijesto na 10 jednakih dijelova. Oblikujte svaki dio u loptu, pokrijte i ostavite da odstoje 10 minuta.

Razvaljajte svaku kuglicu tijesta u krug, prečnika oko 20 cm. U međuvremenu, zagrijte tavu na srednjoj temperaturi. Premažite tavu sa malo ulja i stavite jedan razvaljani komad tijesta. Pecite 60 do 90 sekundi sa svake strane, dok ne postane zlatno-smeđi sa lijepim mjehurićima. Ponovite sa preostalim dijelovima tijesta.

Kada su svi naanovi ispečeni,dok su još vrući, premažite svaki naan premazom od putera i bijelog luka.

Prijatno!

Foto: Freepik

Comments are closed

Povezani članci