Naan je popularni indijski hljeb koji je poznat po svojoj mekanosti i bogatom ukusu, a kada mu se doda puter sa bijelim lukom, dobija potpuno novu dimenziju. Često se konzumira uz razna jela, ali je savršen i kao samostalni užitak. Možete ga pripremiti kod kuće uz jednostavne sastojke, a rezultat će biti savršen naan sa bogatim i aromatičnim prelivom od bijelog luka.
Tajna dobrog okusa je u jednostavmosti
Za pripremu ćete trebati: 375 ml mlijeka ili vode, 15 g šećera, 6 g suhog kvasca, 500 g brašna, jedna i po kašičica soli, tri supene kašike ulja, jedna četvrtina šolje otopljenog putera, četiri čena bijelog luka i dvije kašičice svježe isjeckanog peršuna.
U većoj posudi pomješajte mlijeko i šećer, pa dodajte kvasac. Ostavite da odstoji pet minuta, dok se kvasac ne aktivira. Zatim, dodajte brašno i so, pa miješajte dok se sve ne sjedini. Umješajte ulje i počnite da mijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično. Kada je tijesto spremno, oblikujte ga u loptu i stavite u nauljenu činiju. Pokrijte i ostavite da naraste oko 1h, dok se ne udvostruči.
Dok tijesto raste, pripremite premaz od putera i bijelog lula. U manjoj posudi pomješajte otopljeni puter, sitno iseckani bijeli luk i svjež peršun. Dobro promješajte, a zatim ostavite sa strane da se svi ukusi upiju.
Kada je tijesto naraslo, nježno ga premijesite da izbacite vazduh i prebacite ga na čistu, lagano pobrašnjenu radnu površinu. Podijelite tijesto na 10 jednakih dijelova. Oblikujte svaki dio u loptu, pokrijte i ostavite da odstoje 10 minuta.
Razvaljajte svaku kuglicu tijesta u krug, prečnika oko 20 cm. U međuvremenu, zagrijte tavu na srednjoj temperaturi. Premažite tavu sa malo ulja i stavite jedan razvaljani komad tijesta. Pecite 60 do 90 sekundi sa svake strane, dok ne postane zlatno-smeđi sa lijepim mjehurićima. Ponovite sa preostalim dijelovima tijesta.
Kada su svi naanovi ispečeni,dok su još vrući, premažite svaki naan premazom od putera i bijelog luka.
Prijatno!
Foto: Freepik
Comments are closed