Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

TnewsTnews
Povtarstvo

Izgleda kao voće, a ponaša se kao povrće

24. Juna 2025.3 Minuta čitanja

Jagodasti špinat (Blitum virgatum) je prava je botanička enigma. Ova zanimljiva biljka s crvenim, mesnatim plodovima nalik jagodama često izaziva iznenađenje u baštama, jer spaja dekorativni izgled s praktičnom upotrebom. Plodovi nisu slatki poput pravih jagoda, već imaju blagi, nježno slatkast okus, dok su listovi ukusni i hranjivi poput običnog špinata.

Osim što je ukusna i svestrana, jagodasti špinat je i nezahtjevna biljka za uzgoj. Idealan je za urbane bašte, gredice, pa čak i balkonske posude. Zanimljiv je i djeci jer izgleda poput voća, ali skriva povrtne prednosti. Njegov neobičan izgled, otpornost, jestivi listovi i plodovi čine ga izvrsnim izborom za sve koji želi nešto drugačije, korisno i lijepo.

Nezahtjevna biljka

Ova jednogodišnja biljka koja voli sunčana, dobro drenirana mjesta. Najbolje uspijeva na punom suncu, jer u hladu njegovi plodovi gube boju i okus. Zemlja treba biti rahla, umjereno plodna i vlažna, ali ne previše bogata azotom/dušikom. Pretjerano đubrenje može rezultirati obiljem lišća, ali slabijim plodovima. Iako podnosi nešto suše, redovno zalijevanje u vrijeme rasta i plodonošenja osigurava najbolje rezultate.

Sjetva se obavlja direktno na otvorenom od marta do jula, ovisno o klimi. Sjemenke se siju plitko, na dubinu od oko 1 do 1,5 cm. Poželjno je održavati razmak između biljaka od 30 cm u redu i 10 cm između redova. Nicanje traje između 14 i 21 dan, a prve mlade listove moguće je brati već 10 do 12 sedmica nakon sjetve. Za dulju berbu preporučuje se sukcesivna sjetva svakih dvije do tri sedmice tokom proljeća i ljeta.

Jestivi listovi i plodovi

Mladi listovi jagodastog špinata beru se i koriste kao i obični špinat, a mogu se kuhati, pirjati ili dodavati u svježe salate. Beru se 10 do 12 sedmica poslije sjetve. Najukusniji su prije nego što biljka počne cvjetati, jer tada zadržavaju svoju sočnost i blagu aromu. Listovi su bogati vitaminima i mineralima, a odlično se slažu s bijelim lukom, maslinovim uljem i limunovim sokom. Osim toga, listovi se mogu i zamrzavati, što ovu biljku čini korisnom i za zimske zalihe.

Crveni plodovi, iako izgledom podsjećaju na jagode, imaju blaži i osvježavajuć okus, s minimalnom slatkoćom. Jedu se svježi, ali se od njih mogu praviti i kompoti, džemovi ili koristiti kao prirodan ukras za razna jela i deserte. Osim što su jestivi, izrazito su dekorativni i zbog toga ova vrsta često krasi dvorišta i balkone. Pustite nekoliko biljaka da procvjetaju kako biste prikupili vlastito sjeme i osigurali sledeću sezonu bez dodatnog ulaganja.

Foto: Wikipedia

Comments are closed

Povezani članci