Praznična sezona je pravo vrijeme za uživanje u mirisima i ukusima domaćih kolača. Ovi jednostavni kolačići sa prazničnim motivima savršen su izbor za sve koji žele da unesu dašak topline i radosti u svoje domove. Brzo se prave, a ukus im je jednostavno neodoljiv. Možete ih oblikovati u razne oblike, što ih čini idealnim za prazničnu trpezu ili kao poklon za vaše najbliže. Pripremite ove kolačiće i uživajte u svakom zalogaju!
Biće vam potrebno samo nekoliko osnovnih sastojaka koji će se brzo pretvoriti u savršen ugođaj za vaše nepce. Sledeći jednostavan recept će vam omogućiti da napravite kekse u raznim oblicima i dodate svoj lični pečat.
Pratite korake i uživajte u procesu pripreme
Sastojci: 200 g pšeničnog brašna, 100 g putera (sobne temperature) 50 g šećera u prahu, 10 g kukuruznog/krompirovog škroba, 1 g soli, dva žumanca i jedna kašika vanilin šećera.
Počnite tako što ćete omekšali puter dodatno razmutiti pjenjačom. Dodajte šećer u prahu koji ste prethodno prosijali kroz cjedilo kako biste uklonili eventualne grudice. Dobro sjedinite smjesu, a potom dodajte prethodno umućena dva žumanca. Sve dobro izmješajte dok se ne sjedini u glatku smjesu u kju dodajete pšenično brašno, kukuruzni škrob, vanilin šećer i so. Sve dobro izmješajte dok ne dobijete kompaktno tijesto. Ako je potrebno, možete dodati još malo brašna, ali pazite da ne pretjerate, kako bi ostali mekani.
Kada se sve lijepo sjedini, umotajte tijesto u plastičnu foliju i stavite ga u frižider na najmanje 1 h. Ovo će omogućiti da se tijesto stvrdne i da se lakše oblikuje. Nakon što je ohladilo, izvadite ga iz frižidera i na pobrašnjenoj površini razvaljajte u debljinu od oko 5 mm. Koristite kalupe za kolače da biste dobili željene oblike. Kolači su idealni za praznična okupljanja, pa možete koristiti oblike poput zvijezda, jelki, srca ili drugih motivima koji podsjećaju na prazničnu atmosferu.
Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stepeni oko 10 do 12 minuta, ili dok ne dobiju blago zlatnu boju. Pazite da ih ne prepečete, jer bi mogli postati previše tvrdi. Nakon što se ohlade, možete ih ukrasiti po želji (čokoladom, šarenim mrvicama ili prah šećerom) ili ih jednostavno ostavite bez bilo kakvih dodataka. Uživajte u pravljenju ovih jednostavnih i ukusnih kolačića, a praznična atmosfera će biti zagarantovana!
Foto: Ranka Vojnović
Comments are closed