Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

TnewsTnews
Vinogradarstvo

Kako izabrati i ostaviti najbolje lastare prilikom rezidbe vinove loze?

16. Februara 2025.2 Minuta čitanja

Nastavljamo seriju tekstova o rezidbi vinove loze, a ovog puta ćemo se fokusirati na to kako da odaberemo najbolje lastare. Ovaj korak je ključan za postizanje dobrog roda i zdravlja čokota. Rezidba nije samo uklanjanje suvišnih grana, već i pažljivo odabiranje onih koje će nositi plodove i omogućiti vinovoj lozi da raste zdravo. Ako odaberete dobro razvijene, sledeća sezona donosi bolje plodove, zdraviju i jaču lozu.

Kako prepoznati dobar lastar?

Kada birate lastare za ostavljanje, prva stvar na koju treba da obratite pažnju je njihova pozicija na čokotu. Bolje su razvijeni oni što rastu na bočnim stranama ili gornjim dijelovima čokota, jer imaju više šansi da razviju rodne okce. Takođe, važno je da budu dovoljno zreli, što znači da treba imati odgovarajuću debljinu, dužinu i boju. Samo oni koji su razvijeni i zdravi mogu donijeti dobar rod u sledećoj sezoni.

Ipak, nisu svi pogodni za ostavljanje. Ako su tanki, loše pozicionirani ili nedovoljno razvijeni, bolje ih je ukloniti. Ako nemate dovoljno dobrih lastara, možete kraće ostaviti kao kondire, dok deblje i jače ostavite kao duže lukove. Tako ćete omogućiti lozi da se optimalno razvija i daje bolji prinos.

Pazite na specifičnosti uzgojnih oblika

Pored osnovnih karakteristika lastara, morate uzeti u obzir i uzgojni oblik vinove loze. Na primer, kod vinove loze koja je formirana u obliku pehara, kondire treba ostaviti na spoljnim dijelovima stabla. Lastari koji rastu u sredini stabla neće imati dovoljno svjetlosti i neće se razviti u kvalitetne rodne grane. Ovo je naročito važno u vinogradima sa specifičnim uslovima, gdje je pravilna raspodjela svjetlosti ključna za zdravlje loze.

Pravilno biranje nije samo o tome da li su debeli ili dugi, morate uzeti u obzir i biološke karakteristike loze i specifične uslove vašeg vinograda. Ako pažljivo odaberete lastare, vinova loza će biti zdravija, a prinosi bolji. Dobro obavljena rezidba danas znači kvalitetnije grožđe u budućnosti!

Foto: Freepik

Comments are closed

Povezani članci