Rezidba stabala šljive ključno je za očuvanje ujednačenog rasta i produktivnosti. Kada se izvodi redovno može značajno uticati na prinos i kvalitet plodova, doprinosi zdravlju i izgledu stabala.
Kakve rezultate dobivamo?
Potrebno je rezidbu provoditi svake jedne do dvije godine. Tokom tog postupka uklanja se višak prirasta, grana, održava se oblik i poboljšava prozračnost krošnje, održava se produktivnost, uklanjaju se grane koje se preklapaju i koje rastu u unutrašnjost, ostavljaju se najproduktivnije grane. Postiže se optimalna visina stabla, što olakšava berbu. Uklonite grane koje rastu prema unutrašnjosti krošnje.
Drvo šljive najproduktivnije je na dvogodišnjim i trogodišnjim granama. Nakon četiri do pet godina, plodnost se smanjuje, stoga je važno redovno sprovoditi rezidbu i usmjeravati stare grane prema mladim izdanicima. Održavanje godišnje rezidbe omogućava novim izdanicima da se razviju i postanu plodonosni. Provodi se u vrijeme mirovanja vegetacije..
Kod šljiva postoje razlike u pristupu rezidbi, posebno između visokoprinosnih sorti i onih koje imaju manju rodnost. Sorte s manjom rodnošću često pokazuju manju plodnost u prvim godinama i imaju širu krošnju. Potrebno je poznavati rodne i vegetativne pupoljke, njihov raspored na grani i forme u kojima se javljaju.

Glavne vrste rezidbe šljiva
Rezidba u cilju formiranja uzgojnog oblika se provodi u prvim godinama života stabla kako bi se oblikovalo prema sorti i raspoloživom prostoru. Oblici mogu biti različiti, uključujući vazu, piramidu, palmetu ili neke druge.
Rezidba u periodu plodonošenja se radi zbog poticanja cvjetanja i plodonošenja. Uključuje uklanjanje starih ili neradnih grana te ostavljanje mladih, plodnih grana. Ova rezidba može se raditi zimi ili ljeti, zavisno o sorti.
Sanitarna rezidba se obavlja tokom jeseni. Uklanjaju se sve slomljene grane, dijelovi sa simptomima oboljenja ili gdje su prisutne štetočine (upredena gdijezda larvi). Uklonite mumificirane plodove. Zaliječite eventualne rane na stablu.
Za obnavljanje stabla sprovodi se svake 3 do 4 godine rezidba kako bi potaknuli podmlađivanje i održao imunitet. Uključuje uklanjanje predugih ili grana koje se preklapaju, ostavljajući one koje su dobro raspoređene i orijentisane prema vani. Može se sprovesti u jesen ili proljeće.
Šta nam je potrebno?
Da biste pravilno izveli ovu voćarsku aktivnost potrebno je odabrati pravi alat. Makaze i testere trebaju biti oštre i dezinfikovane kako bi spriječile širenje oboljenja. Ugao rezidbe je 45 stepeni. Deblje granje režite na čep dužine 10 do 15 cm.
Prilikom rezidbe obratite pažnju na rodne pupoljke. Velike rane izravnajte i premažite voćarskim voskom.
Foto ilustracija: Freepik
Comments are closed