Lavanda nije samo simbol opuštanja i mira, već može biti i tajni sastojak koji vašim kolačima daje jedinstveni šarm. Ovaj recept za kekse od lavande donosi spoj nježnog cvjetnog okusa i blage slatkoće, čineći ih idealnim izborom za sve ljubitelje neobičnih i ukusnih poslastica.
Sastojci: pola šoljice maslaca, pola šoljice sirnog namaza, jedna šoljica šećera, dvije kafene kašičice suhog lavandinog cvijeta, jedno jaje, dvije šoljice brašna, 1/3 šoljice marmelade od lavande.
Razmekšali maslac i sirni namaz umutite mikserom dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte šećer, lavandin cvijet, jaje i brašno, te sve dobro sjedinite. Zamijesite ujednačeno tijesto. Oblikujte tijesto u loptu, zamotajte ga u providnu foliju ili stavite u plastičnu kutiju sa poklopcem i držite u frižider na pola sata.
Nakon što tijesto ohladi, razvucite ga oklagijom na pobrašnjenoj površini na debljinu od oko 5 mm. Kalupima isijecite željene oblike i stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 10 do 12 minuta. Pečene kekse premažite marmeladom od lavande i pospite usitnjenim orasima, lješnjacima ili bademima.
Foto: Freepik
Comments are closed