Kiselica ili kiseljak ili štavalj je kao taj cool rođak iz prirode. Ovaj korov je izuzetno koristan. lako dostupan, ukusan, zdrav, ali zahtijeva malo poštovanja. U ishrani se koriste velika ili obična (Rumex acetosa) i mala kiselica (Rumex acetosella). Ako znaš kako je koristiti, postaće tvoj novi saveznik u tanjiru, jer je i ukusna hrana i djelotvoran lijek. Iskoristite sezonu koja je pred nama. Međutim, ima i svoju mračnu stranu. Vrijeme je da je upoznaš izbliza.
Zašto je neugledni korov zapravo wellness čudo?
Ona nije samo trava kiselog okusa, već pravo gurmansko čudo na koje često zaboravljamo. Od nje možemo pripremati supe, variva, salate, pite, kao fil za piletinu, u kombinaciji sa raznim povrćem. Kada je blanširamo dobijamo odličan prilog za svako jelo. Ne treba je u variva i supe dodavati previše zbog kiselog okusa, ali taj okus istovremeno ima i dozu okusa limuna. Njena prednost je što zadržava boju.
Veoma je cijenjena u narodnoj medicini, a u poslednje vrijeme sve češće je na tanjiru jer je bomba zdravlja. Izuzetno je bogata vlaknima koji pokreću probavu i uravnotežuju crijevnu mikrofloru. Izuzetno je bogata vitaminima C i A. Zbog sadržaja minerala, poput željeza, magnezija, mangana i bakra, pozitivno djeluje na obnovu krvi. Zbog sadržaja organskih kiselina i u kombinaciji sa vlaknima stabilizuje nivo šećera u krvi i snižava holesterol.
Izuzetno je cijenjena u narodnoj medicini. Od davnina se koristila za liječenje skrobuta i anemije, problema sa kožom, detoksikaciju, problema sa PMS-om, opstipacijom. Korištena je za snižavanje temperature i za masiranje desni kod paradentoze.
Potreban oprez!
Ipak, sa konzumacijom kiselice treba biti oprezan. Dnevno se preporučuje unos 100 do 150 g lisnatog povrća, uključujući i kiselicu. Ako imate neke hronične bolesti bubrega,pankreatitis, giht, čir, bolje da se posavjetujete sa svojim liječnikom. Kiselica sadrži oksalnu kiselinu koja može napraviti štetu.
Prije upotrebe listove obavezno operite i obavezno je berite na čistim područjima, što dalje od saobraćajnica. U konzumaciji nemojte pretjerivati, jer ova multifunkcionalna biljka se koristila za čišćenje srebra i tkanina. Prevelike količine mogu dovesti do trovanja, dijareje.
Foto: Pixabay
Comments are closed