Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

Pčelarstvo

Koji med koristite?

28. lipanj 2024.2 Minuta čitanja

Na Balkanu se može pronaći nekoliko vrsta meda, a svaki se odlikuje karakterističnim okusom, bojom i nutritivnim svojstvima.

Bogatstvo okusa i ljekovitosti

Livadski med je najčešća vrsta meda na Balkanu, proizvedena od nektara različitih cvjetova koji rastu na livadama. Ima svijetlu boju i blagu, cvjetnu aromu. Ovisno o regiji i sezoni, može varirati u boji od svjetložute do tamno smeđe.

Med od kadulje je prepoznatljiv. Potiče iz južnih područja, a najviše se koristi kod problema sa prehladama i upalama organizma.

Od cvjetova drveća koje raste u šumama, kao što su bagrem, lipa, kesten dobijamo med karakterističnog okusa, boje i sastava. Šumski med ima intenzivan okus i miris karakterističan za drvo od kojeg potječe. Često je tamnije boje i bogatiji mineralima.

Najpopularniji je bagremov med zbog svog blagog, slatkastog okusa. Ima svijetlu boju. Lipov med je cijenjen zbog svog specifičnog mirisa, okusa i ljekovitih svojstava, smiruje kašalj i umiruje cijeli organizam.

Planinski med potiče iz košnica sa planinskih područja gdje rastu specifične biljke. Često se koristi u narodnoj medicini, a zbog mnogobrojnih biljnih vrsta često se naziva prema njima.

Med od suncokreta i uljane repice je vezan za nizijska područja gdje je organizovana proizvodnja suncokreta i uljane repice. Često se pčelari sele u vrijeme cvjetanja u blizinu ovih parcela, jer cvjetovi obiluju nektarom i odlična su pčelinja paša.

Svaka od ovih vrsta meda na Balkanu ima svoje specifične karakteristike i koristi, a često se razlikuju i prema regiji i godišnjem dobu. Osim što su izvrsni za konzumaciju, često imaju i ljekovita svojstva te se koriste u tradicionalnoj medicini za različite zdravstvene probleme o tome ćemo više u narednom periodu.

Related Tags:

Comments are closed

Povezani članci