Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

TnewsTnews
Ostalo

Koliko dugo sjeme zadržava svoju klijavost?

21. Decembra 2024.3 Minuta čitanja

Klijavost sjemena je osnovna karakteristika koja određuje njegovu sposobnost da se razvije u zdrave i produktivne biljke. Sposobnost sjemena da klija i razvije se u normalnu biljku zavisi od nekoliko faktora, uključujući biološke osobine vrste, načina gajenja, primjenjenu agrotehniku, trenutak berbe, kao i uslove skladištenja. U nastavku ćemo se detaljnije osvrnuti na to koliko dugo se sjeme povrća može čuvati, a da zadrži svoju klijavost.

Sitnije sjeme brže gubi klijavost

Sama klijavost sjemena varira od vrste do vrste i od nje zavisi koliko dugo sjeme može ostati u upotrebi bez gubitka sposobnosti za klijanje. Na primjer, sjeme nekih vrsta povrća zadržavaju svoju klijavost samo godinu ili dvije, dok druge vrste mogu opstati čak nekoliko godina ako se pravilno skladište. Uslovi koji utiču na očuvanje klijavosti uključuju temperaturu, vlagu, svjetlost i kvalitet ambalaže u kojoj se sjeme čuva.

Vremenski period čuvanja sjemena za dalju reprodukciju:

Celer, crveni luk (sjeme), paštrnjak –  od 1 do 2 godine. Ove vrste obično imaju sjeme koje brzo gubi klijavost i najbolje je posaditi ih u prvoj ili drugoj godini nakon berbe.

Poriluk, peršun, špinat, kopar – od 2 do 3 godine. Ove vrste sjemena mogu biti sačuvane malo duže, ali je i dalje preporučljivo da se posade što prije, kako bi klijavost ostala visoka.

Zelena salata, paprika, mrkva – od 3 do 4 godine. Sjemenke ovih biljaka mogu se čuvati duže, ali je i dalje važno pratiti uslove skladištenja kako bi se očuvala njihova klijavost.

Cikla, karfiol, repa, keleraba, patlidžan – od 3 – 5 godina. Sjemenke ovih biljaka su prilično dugotrajne, ali ne bi trebalo da se čuvaju predugo kako bi se očuvala njihova sposobnost za klijanje.

Brokoli, kupus, rotkvice, paradajz, rotkva – od 4 do 5 godina. Ove vrste sjemena mogu opstati nekoliko godina pod dobrih uslovima, ali je preporučljivo koristiti ih unutar pet godina.

Grašak – od 4 do 6 godina. Grašak ima duži period očuvanja klijavosti, i može se koristiti za sadnju i nekoliko godina nakon berbe.

Kukuruz, mahune, pasulj – od 5 do 7 godina. Sjemenke ovih biljaka obično zadržavaju svoju klijavost nekoliko godina i mogu se koristiti u dužem periodu.

Dinja, lubenica, tikvice, krastavac, bundeve, masirače – od 6 do 8 godina. Ove vrste sjemena imaju vrlo dobar potencijal za očuvanje klijavosti, a pravilnim skladištenjem mogu opstati i do osam godina.

Za svaku vrstu sjemena važno je pratiti specifične preporuke za skladištenje i čuvanje kako bi se maksimalno produžio period klijavosti. Kvalitet uslova skladištenja može značajno uticati na to koliko će dugo sjeme ostati klijavo.

Foto: Pixabay

Comments are closed

Povezani članci