Vrijeme je za ukusne i zdrave kupine. Crne bobice obiluju neophodnim hranjivim i ljekovitim materijama koje mogu pomoći u prevenciji brojnih zdravstvenih problema. I plod i list ove biljke imaju vrijedna svojstva koja su prepoznata u tradicionalnoj i savremenoj fitoterapiji. Slatke plodove možemo jesti svježe, koristiti u raznim jelima ili preraditi u zimnicu, kao što su marmelade, sokovi, sirupi, želei. Kupine se s razlogom smatraju nutritivno vrijednim voćem. Redovnim unošenjem svježih kupina u ishranu možete podržati zdravlje srca, mozga, kostiju i probave, a istovremeno jačati imunitet i usporiti starenje ćelija.
Ukusno i zdravo
Njihovi plodovi se odlikuju izuzetnim okusom, odličan su izvor vitamina C, koji igra ključnu ulogu u jačanju imunog sistema i zaštiti ćelija od oksidativnog stresa. Samo jedna šolja svježih plodova osigurava oko polovinu dnevne potrebe odraslog čovjeka za ovim vitaminom.
Zahvaljujući velikoj količini prehrambenih vlakana, one doprinose boljoj probavi, snižavanju nivoa holesterola i kontroli šećera u krvi. Ako želite smršaviti, jedite kupine. Imaju osobinu da daju osjećaj sitosti, što ih čini korisnim saveznikom u regulaciji tjelesne težine. Zahvaljujući niskom glikemijskom indeksu i malom broju kalorija, kupine su idealne za osobe koje prate niskougljenične, keto ili dijabetičke dijete. U isto vrijeme pružaju obilje vitamina, minerala i fitonutrijenata.
Plodovi se odlikuju značajnom količinom vitamina K, neophodnog za zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju. Osim toga, bogate su manganom, koji učestvuje u formiranju kolagena i pomaže u zaštiti od osteoporoze. Doprinose očuvanju kognitivnih sposobnosti kod starijih osoba, odnosno čuvaju mozak.
Zahvaljujući antibakterijskim i protuupalnim svojstvima, mogu pomoći u borbi protiv bakterija koje izazivaju infekcije usne šupljine, uključujući bolesti desni. Sušeni plodovi se tradicionalno koriste za ublažavanje simptoma prehlade i kašlja.
Osim ploda, i listovi kupine imaju medicinsku vrijednost. Koriste se kao sastojak biljnih preparata za snižavanje krvnog pritiska, poboljšanje cirkulacije, jačanje nervnog sistema i zaštitu kože od starenja. Njihovo snažno antioksidativno djelovanje potvrđeno je i laboratorijskim ispitivanjima.
Pripremite sirup i sok od kupina
Klasičan recept za pripremu sirupa
Pripremite: 1 kg kupine, 0,5 kg šećera i jednu šolju vode. Operite kupine i prebacite ih u lonac. Pomiješajte sa šećerom i poklopite najmanje sat vremena, dok voće ne pusti sok. Dodajte vodu i kuhajte na laganoj vatri nekoliko minuta nakon ključanja, dok kupine ne počnu da se raspadaju i ne proizvede se velika količina soka. Procijedite smjesu kroz sito i ponovo zagrijte gotovo do ključanja. Vrući sirup sipajte u sterilizirane ili očišćene boce. Pasterizacija nije potrebna.
Domaći sok od kupina sa ili bez šećera
Ovaj recept ima manje šećera, ali više vode. Idealno za one koji žele balans između prirodne slatkoće i osvježavajućeg voćnog okusa.
Pripremite: 1 kg kupine, 1 l vode, 200 do 300 g šećera (po vašem ukusu) i sok od limuna (po želji).
Dobro operite kupine i ostavite da se ocijede. U posudu ulijte vodu i pustite da prokuha, dodajte kupine i kuvajte na laganoj vatri oko 20 minuta dok ne omekšaju. Zgnječite kupine, a zatim procijedite kroz sitno cjedilo. Pritisnite bobice kako biste izvukli što više soka. Dobiveni sok vratite u šerpu. Dodajte željenu količinu šećera (200 g za blaži, 300 g za izraženiji ukus). Kuhajte nekoliko minuta uz miješanje, dok se šećer potpuno ne otopi. Ako želite, dodajte sok od limuna. Vruć sok odmah sipajte u sterilisane boce. Dobro zatvorite i ostavite da se ohladi. Za duže čuvanje, čuvajte sok na hladnom i tamnom mjestu, a nakon otvaranja u frižider.
Za one koji izbjegavaju rafinisani šećer, ali ne žele da se odreknu ukusnog voćnog napitka šećer u receptu mogu zamijeniti prirodnim zaslađivačem po ukusu (stevija, ksilitol) u količini 100 do 200 g. Ako želite zdrav proizvod, birajte recepte bez suvišnog šećera.
Foto: Ranka Vojnović
Comments are closed