Tražite brz i jednostavan recept koji će vas zasititi, a da ne zahtijeva sate provedene u kuhinji? Ova kombinacija tjestenine, krompira i zelenih mahuna, obogaćena aromatičnim pestom, savršen je odgovor. Priprema je jednostavna, sastojci su pristupačni, a rezultat je kremasto, mirisno jelo koje se lako poslužuje toplo ili hladno. Klasičnu tjesteninu možete zamijeniti sa bezglutenskom, a pesto od bosiljka sa nekim drugim zelenim pestom po vašem izboru.
Jednostavni sastojci za ukusno jelo
Za pripremu će vam trebati oko 400 g tjestenine pene, voda za kuhanje, 150 g zelenih mahuna, dva krompira srednje veličine, dvije do tri kašike pesta od bosiljka, po ukusu so i mljeveni biber i svježi listovi peršuna.
Ogulite krompir i narežite ga na manje komade. Mahunama odrežite krajeve i prepolovite ih. U velikom loncu zakuhajte vodu, posolite je, pa dodajte krompir i mahune. Nakon 4 do 5 minuta, dodajte tjesteninu u isti lonac i kuhajte sve zajedno još oko 10 do 11 minuta (ili prema uputstvu na pakiranju tjestenine). Ponekad je bolja opcija da tjesteninu posebno skuhate, jer nekad znaju biti presuhe i potrebno ih je duže kuhati. Ocijedite kuhane sastojke, ali sačuvajte malo vode od kuhanja, oko 100 do 150 ml. Prebacite tjesteninu, krompir i mahune u veću posudu, dodajte pesto i nekoliko kašika sačuvane vode. Dobro promiješajte dok se sve lijepo ne sjedini. Po želji pospite mljevenim biberom (najbolje da sami sameljete biber, jer će biti ukusniji) i ukrasite listićima peršuna. Poslužite odmah ili ostavite da se ohladi za laganiji obrok.
Jelo možete spremiti u hermetički zatvorenu posudu i držati u frižideru do 2–3 dana. Prije posluživanja promiješajte da se pesto ravnomjerno rasporedi i, po potrebi, dodajte kap maslinovog ulja.
Prijatno!
Foto ilustracija: Freepik
Comments are closed