Ako voliš domaća, prirodna pića, ovaj recept je za tebe. Liker od cvijeta zove je klasik koji izgleda kao da si uložio mnogo truda, a zapravo je jednostavan. Recept mi je dao prijatelj koji pravi ovu čaroliju svako proljeće i moram ga podijeliti dalje. Bićete iznenađeni jednostavnom pripremom, bojom i okusom.
Kako napraviti domaći liker koji će svi htjeti probati?
Sastojci za slatki sirup: 200 ml (čaša) vode, čaša šećera, pola narandže i četvrt limuna.
U šerpu uspite vodu. Pola narandže i čevrt limun stisnite, a zatim isijecite na manje komade. Tako će pustiti više soka i mirisa. Dodajte šećer, promiješaj i pusti da provri. Kad zavri, smanji vatru i pusti da lagano krčka još minutu. Onda skloni sa šporeta i pusti da se skroz ohladi.
Za liker će vam trebati osam do deset cvjetova zove. Berite ih daleko od saobraćajnica, neka budu zdravi, čisti, rascvjetali i bez insekata. U ohlađeni sirup dodaj samo cvjetove zove. Makazama što više odsijecite zelene cvjetne drške, jer znaju biti gorke. Promiješajte sve, poklopi i ostavi da odstoji 24 sata. Nakon toga procijedi tečnost kroz dvostruki sloj gaze. Dobićete otprilike oko 270 ml tečnosti u koju trebate dodati 180 ml rakije (15 do 20 % jačine, neka bude blaga i fina). Dobro zatvorite i protresite. Ostavi sedmicu dana na prohladnom mjestu da se sve fino poveže. Poslije toga još jednom procijedi i uživaj! Ovaj liker se pije polako, s društvom ili sam, kada ti treba momenat mira. Ima lagani cvjetni miris, blago citrusnu notu i taman dovoljnu dozu alkohola da se osjeti.
Podržite naš rad za još više ukusnih recepata
Foto ilustracija: Freepik
Comments are closed