Poznate po svojoj ljepoti, kadifice se koriste u narodnoj medicini za različite zdravstvene tegobe, od kožnih problema do jačanja imuniteta. Ova nepretenciozna biljka bogata je korisnim svojstvima koja mogu doprinijeti zdravlju i ljepoti na mnogo različitih načina, ali i u gastronomiji
Djelotvoran lijek
Jedan od najlakših i najefikasnijih načina za upotrebu je priprema čaja. Da biste napravili čaj, potrebno je samo jedna do dvije kašike suhog cvijeta koje prelijete kipućom vodom i ostavite da odstoje 10 do 15 minuta. Ovaj čaj je odličan za poboljšanje probave, smanjenje simptoma prehlade, podizanje raspoloženja, može koristiti i za vanjsku primjenu, poput pranja rana ili kao oblog kod kožnih oboljenja, ubrzavajući proces ozdravljenja. Redovna konzumacija čaja pomaže u jačanju imunološkog sistema i poboljšanju cjelokupnog zdravlja.
Za inhalaciju koja će pomoći kod upale sinusa i curenja iz nosa sameljite pet suhih pupoljaka prelijte sa najmanje 250 ml vode. Udišite na usta i izdišite na nos.
Za rane i opekotine pripremite ulje od kadifice. Biće vam potrebno biljno ulje i cvjetovi bez mirisa. Omjer sastojaka je 1:10. Za 0,5 l ulja treba 50 g suhog ili 100 do 150 g svježeg cvijeća. Koristite samo latice, pazeći da u smjesu ne uđu zelene čašice sa sjemenkama. Stavljamo cvijeće u teglu, do vrha je napunimo biljnim uljem i ostavimo smjesu na tamnom mjestu sedmicu dana. Zatim procijedite i prelijete u tamne bočice. Čuvajte ovo ulje na hladnom mjestu. Usput, možete koristiti laneno ulje, ono će poboljšati svojstva kadifice, ali se neće dugo čuvati.
Koristite ga za mazanje kod upale respiratornog trakta. Ulje spašava od pustularnih osipa, akni, iritacija kože, ranica od deka, grube kože na petama, laktovima i koljenima. Podmažite problematična područja 2 puta dnevno.
Cvjetna salata
Pokušajte napraviti neobičnu salatu sa cvjetovima kadifica. Latice kadifice su odličan dodatak hladnim predjelima, desertima i salatama. Odlikuju se intenzivnom bojom, okusom citrusa i odličan su dodatak salatama kojima se dodaju pred serviranje.
Za pripremu trebate: zelenu salatu, tri do četiri cvijeta kadifice, jednu kašiku sjemenki suncokreta, jednu kašiku lanenih sjemenki, tri kašike ulja (najbolje maslinovog), pola kašičice balzamiko sirćeta i soli po vašem ukusu. U veću posudu stavite listove zelene salate, pospite sjemenkama suncokreta i lana, laticama kadifice. Dodajte ulje, sirće i so i sve dobro promiješajte. Cvjetovi će salati dati ne samo zanimljiv okus, već i divan izgled.
Foto: Pixabay
Comments are closed