Cimet je kod nas dodatak kolačima, kuhanom vinu i rakiji, ali od štapića možemo napraviti čaj, poznat kao té de canela. Izuzetno je cijenjen u Meksiku gdje se pravi od meksičkog cimeta, ali i obični štapići cimeta daće osvježavajući napitak koji umiruje i ima brojne zdravstvene prednosti.
Za ljubitelje cimeta
Trebaće vam: četiri šolje vode, dva štapića meksičkog ili obični cimeta, jedna do dvije kašičice meda po šolji i sok jedne limete.
Količinu meda i soka od limuna možete prilagoditi svom okusu. Ako nemate štapiće cimeta, možete ih zamijeniti sa tri žličice cimeta.
Uspite vodu u šerpu, dodajte štapiće cimeta i kuhajte na srednjoj temperaturi između tri do pet minuta. Zatim smanjite temperaturu, ostavite da lagano kuha još 12 do 15 minuta u poklopljenoj posudi. Voda će dobiti zlatnu boju i bogat miris cimeta. Uklonite štapiće cimeta i procijedite da uklonite sve mrvice.
U svaku šolju dodajte po jednu do dvije kašičice meda i jednu kašičicu soka od limuna. Dobro promješajte da se med u potpunosti rastopi. Poslužite ga toplog i po želji ukrasite kriškama limete za dodatnu svježinu.
Može se čuvati u frižideru
Cimet je bogat antioksidansima i poznat je po svojim brojnim zdravstvenim benefitima, uključujući snižavanje holesterola, poboljšanje cirkulacije, jačanje imunološkog sistema, i poboljšanje probave. Pomaže u smanjenju upala i ima antibakterijska i antifungalna svojstva.
Čaj možete čuvati u frižideru do sedam dana. Ako želite da ga pijete hladnog, slobodno ga prelijte preko leda ili ponovo zagrijte količinu koju želite piti.
Foto: Pixabay
Comments are closed