Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

Slana jela

Neodoljivi pečeni štapići!

27. siječanj 2025.2 Minuta čitanja

Svi smo u potrazi za zdravim, ali ukusanima zalogajima koji ne samo da zadovoljavaju našu glad, već i doprinosimo našem zdravlju. Pečeni štapići, koje možete prilagoditi svom ukusu, savršen su spoj nutritivnih sastojaka i fantastičnog ukusa. Ako istražujete alternativne načine ishrane, bilo da ste na biljnoj ili mješovitoj dijeti, ovi štapići će postati vaša nova omiljena užina ili zamjena za hljeb. Pripremite ih brzo, s minimalno sastojaka, i uživajte u svakom zalogaju.

Malo sastojaka, a izuzetan okus

Za pripremu ovih savršenih pečenih štapića, sve što vam treba je nekoliko jednostavnih sastojaka koje vjerovatno već imate kod kuće. U posudu stavite 200g sitnih zobenih pahuljica, 8g praška za pecivo (ili jedno jaje ako želite bogatiji ukus) i jednu kašičicu soli (količina prema vašem ukusu). Dobro ih izmiješajte, a zatim dodajte 250g biljnog jogurta, birajte onu varijantu koja vam najviše odgovara, ili čak čvrst mliječni jogurt, ako koristite mliječne proizvode.

Nakon što dobro sjedinite sve sastojke, zamijesite tijesto i podijelite ga na osam dijelova. Svaki dio oblikujte u štapić ili kiflu, a zatim uvaljajte u omiljene sjemenke poput chia, susama, lana, suncokreta i bundeve za dodatnu hrskavost. Ako ste ljubitelj sira, dodajte i malo rendanog sira za ekstra ukus. Poredajte ih na pleh sa papirom za pečenje i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 220 °C.

Pecite ih 20 do 25 minuta dok ne postanu zlatno smeđi i hrskavi. Ovi štapići su idealni za užinu, kao brza alternativa hljebu. Lagani, zasitni i puni vlakana, pečeni štapići će postati nezamjenljiv dio vaše ishrane, bilo da ste na biljnim, paleo ili čak bezglutenskim načinima ishrane.

Foto ilustracija: Freepik

Comments are closed

Povezani članci