Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

TnewsTnews
Slana jela

Okus jednostavnog, tradicionalnog italijanskog jela

6. Marta 2025.2 Minuta čitanja

Aglio Olio – jednostavno jelo sa špagetama, bijelim lukom i maslinovim uljem. Ovo jelo nije samo ukusno, već i bogato istorijom, jer je i danas simbol snalažljivosti i kreativnosti u kuhinji. U doba kad je nastalo meso nije bilo dostupno običnom narodu.

Jednostavno i savršeno

Za pripremu Aglio Olio potrebno je vrlo malo sastojaka, ali svaki od njih doprinosi bogatom ukusu. Osnovni sastojci uključuju: 500 g špageta, osam čenova bijelog luka, dva komada čili paprike, 50 g peršuna, 100 ml maslinovog ulja, pola limuna, so i biber po ukusu.

Prvo, stavite špagete da se prokuhaju u slanoj vodi. Kada su gotove, ocijedite ih, ali sačuvajte malo vode od kuhanja. Pred kraj kuhanja špageta zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i uspite maslinovo ulje. Kada je ulje dovoljno toplo, dodajte protisnuti beli luk i pržite ga dok ne postane zlatno smeđi, pazeći da ne zagori. Zatim dodajte sjeckanu čili papriku i kratko propržite, kako bi začinila ulje. Kada je bijeli luk omekšao, dodajte sitno sjeckani peršun i dobro promješajte. Sklonite sa šporeta. Kada su špageti gotovi, dodajte ih u tiganj sa belim lukom, čilijem i peršunom. Promiješajte sve zajedno, dodajte malo biber i, po želji, još malo soli. Dinstajte na laganoj vatri oko pola minuta uz stalno mješanje. Na kraju, dodajte sok i koricu od pola limuna, kako biste jelu dali osvježavajuću notu. Posolite po ukusu, dodajte još biber, i sve dobro promješajte. Aglio Olio je sada spremno za serviranje.

Ovo jelo u sebi nosi sve arome jednostavnih. Uz minimalan trud, Aglio Olio je prava poslastica koja nas podsjeća na bogatu istoriju italijanske kuhinje.

Prijatno!

Foto: Pixabay

Comments are closed

Povezani članci