Aglio Olio – jednostavno jelo sa špagetama, bijelim lukom i maslinovim uljem. Ovo jelo nije samo ukusno, već i bogato istorijom, jer je i danas simbol snalažljivosti i kreativnosti u kuhinji. U doba kad je nastalo meso nije bilo dostupno običnom narodu.
Jednostavno i savršeno
Za pripremu Aglio Olio potrebno je vrlo malo sastojaka, ali svaki od njih doprinosi bogatom ukusu. Osnovni sastojci uključuju: 500 g špageta, osam čenova bijelog luka, dva komada čili paprike, 50 g peršuna, 100 ml maslinovog ulja, pola limuna, so i biber po ukusu.
Prvo, stavite špagete da se prokuhaju u slanoj vodi. Kada su gotove, ocijedite ih, ali sačuvajte malo vode od kuhanja. Pred kraj kuhanja špageta zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i uspite maslinovo ulje. Kada je ulje dovoljno toplo, dodajte protisnuti beli luk i pržite ga dok ne postane zlatno smeđi, pazeći da ne zagori. Zatim dodajte sjeckanu čili papriku i kratko propržite, kako bi začinila ulje. Kada je bijeli luk omekšao, dodajte sitno sjeckani peršun i dobro promješajte. Sklonite sa šporeta. Kada su špageti gotovi, dodajte ih u tiganj sa belim lukom, čilijem i peršunom. Promiješajte sve zajedno, dodajte malo biber i, po želji, još malo soli. Dinstajte na laganoj vatri oko pola minuta uz stalno mješanje. Na kraju, dodajte sok i koricu od pola limuna, kako biste jelu dali osvježavajuću notu. Posolite po ukusu, dodajte još biber, i sve dobro promješajte. Aglio Olio je sada spremno za serviranje.
Ovo jelo u sebi nosi sve arome jednostavnih. Uz minimalan trud, Aglio Olio je prava poslastica koja nas podsjeća na bogatu istoriju italijanske kuhinje.
Prijatno!
Foto: Pixabay
Comments are closed