Žele od limuna je jedan od bisera tradicionalne sicilijanske gastronomije – desert koji savršeno odgovara ekstremnim vrućinama.
Samo četiri sastojka
Svaki hladni desert s limunom osvježavajući je po definiciji, a kad je bez masnih krema, još je prijatniji za vruće dane. Ovaj desert je esencija limunove arome, zaslađen, zgusnut skrobom, oblikovan i poslužen ohlađen. To je vrsta deserta koju je nemoguće opisati, već se mora isprobati, jer se doživljava čulima. Priprema se danas za sutra, ostavljajući da prenoći u frižideru, idealan je za subotnji ili nedeljni ručak s porodicom ili prijateljima.
Sastojci za 4 porcije:
- 4 neprskana limuna
- 50 g skroba
- 150 g šećera
- 550 g vode
Priprema:
- Operite limune, naribajte koru i ostavite u 2/3 vode iz recepta da odstoji nekoliko sati. Ostatak vode koristićemo kasnije.
- Kada voda postane aromatizirana, procijedite je i dodajte sok od limuna.
- U šerpu dodajte skrob i šećer, rastopljen u preostaloj vodi s limunovim sokom. Stavite na blagu vatru i miješajte dok ne provrije.
- Sklonite s vatre i nastavite miješati dok se smjesa ne zgusne bez grudvica.
- Prelijte smjesu u kalupe (možete koristiti čaše ili posude), koje ste prethodno navlažili, i stavite u frižider da se stegne preko noći ili nekoliko sati.
- Servirajte žele od limuna tako što ćete prevrnuti desert iz kalupa na tanjir za desert.
Ovaj desert od limuna u obliku želea je izuzetno praktičan za vruće ljetne dane, nudi osvježavajući završetak obroka.
Prijatno!
Foto: https://pixabay.com/photos/lemon-limone-lemon-tree-1117568/
Comments are closed