Ovo prestižno priznanje dodijelila je botanička bašta Wandsbek u Nemačkoj, koja već 18 godina putem javnog glasanja bira dobitnika ove titule. Indijski orah (Anacardium occidentale) proglašen je otrovnom biljkom godine 2025. godine, sa 553 glasa (29,4%), prema izboru stručnjaka i ljubitelja botanike. Iako je često prisutan na tržištu orašastih plodova, ovo drvo skriva potencijalno ozbiljan otrov u svom sirovom obliku, što ga čini veoma opasnim za ljudsko zdravlje. Iako su obrađeni indijski oraščići sigurni za konzumaciju, sirovi plodovi predstavljaju ozbiljnu prijetnju zbog svojih toksičnih osobina.
Toksičnost indijskog oraha
Indijski orah je član porodice Sumac (Anacardiaceae) i potiče iz sjeveroistočnog Brazila, dok se danas uzgaja u Africi, Aziji, Latinskoj Americi i Indiji. Njegova sirova kora ploda i unutrašnjost jezgre su izuzetno otrovne zbog prisutnosti kardola, specifičnog ulja koje izaziva ozbiljne zdravstvene probleme. Kada se konzumira sirov, može izazvati teške kolike, kožne alergijske reakcije koje podsećaju na opekotine drugog stepena, a u najgorem slučaju može doći do ozbiljnog trovanja.
Iako je njegova konzumacija u sirovom obliku opasna, indijski orah koji je pravilno obrađen (pečen ili kuhani) postaje bezopasan i bogat izvor nezasićenih masnih kiselina, proteina, vlakana i vitamina B. Preporučuje se konzumacija samo oraščića koji su prošli odgovarajući proces obrade, jer je time uklonjena toksična kora, dok sam plod postaje siguran za ljudsku ishranu.
Ukusna „jabuka“
Jedan od zanimljivih, ali manje poznatih delova biljke je plod „jabuka“ indijskog oraha. Ovo voće ima visoku nutritivnu vrednost, ali je zbog svoje osetljivosti rijetko prisutno na tržištu. U Evropi je manje poznato, ali u zemljama u kojima se uzgaja, ovo voće se koristi za pravljenje sokova, koktela, džemova, čak i vina.
Ako ste ikada u prilici da probate, svakako iskoristite šansu da uživate u ovoj neobičnoj i ukusnoj voćki, koja je odličan dodatak vašoj ishrani, bilo svježa ili prerađena.
Foto: Pixabay
Comments are closed