Filovane paprike su savršen obrok za svaku priliku, bogate, mirisne i pune okusa. Ovaj recept donosi kombinaciju sočnih paprika punjenih ukusnim filom od riže, gljiva, mrkve i sojinih ljuspica, a sve to začinjeno aromatičnim biljem i povrćem. Služite ih kao glavno jelo ili prilog, a sigurno će osvojiti i najizbirljivije.
Zdrava i ukusna kombinacija u svakom zalogaju
Sastojci za četiri osobe: pet crvenih paprika, 150 g obarene riže, 200 g gljiva, 50 g sojinih ljuspica, 100 g mrkve, 100 g crvenog luka, dva krompira, dva čena bijelog luka, list peršina, paradajz sok, kečap, ulje, so, biber, suhi biljni začini i tucana ljuta paprika.
Pripremite fil od isječenih gljiva, sojinih ljuspica, riže, rendane mrkve, prženog crvenog luka i začina. Operite i očistite paprike, pripremajući ih za punjenje. Paprike napunite pripremljenim filom, a zatim ih zatvorite kolutovima krompira. Krompir neće samo držati punjenje na mjestu, već će dodati i dodatnu sočnost i teksturu.
Poredajte punjene paprike u šerpu, pa ih prelijte sa mješavinom ulja, paradajz soka, kečapa, suhim biljnim začinima i malo ljute paprike za pravi okus. Ova tečnost će se tokom pečenja u potpunosti upiti, ostavljajući paprike sočne i aromatične. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici dok tečnost gotovo potpuno ne ispari, a paprike dobiju lijepu boju. Poslužite ih uz salatu ili omiljeni prilog i uživajte u ovom jednostavnom, ali izuzetno ukusnom obroku.
Foto ilustracija: Pixabay
Comments are closed