Ako ove zime želite dodati nešto novo i zdravo na svoj sto, onda su paprike s medom idealan izbor. Zaboravite na klasičnu zimnicu. Ovaj recept spaja slatkoću prirodnog meda s blagom kiselinom i biljnim notama, stvarajući savršen dodatak mesu, ribi ili vegetarijanskim obrocima. Mi smo prošle godine napravili samo dvije tegle za probu. Ne mogu vamreći koliko mogu da se čuvaju, jer smo ih otvorili i probali i pojeli s prijateljima.
Jedinstven okus
Za pripremu će vam trebati: 1 kg paprika raznih boja za ljepši izgled, četiri do pet kašika tečnog meda, dvije čajne kašičice soli, dvije supene kašike 9 % sirćeta, 30 ml suncokretovog ulja i 0,5 l vode. Ova količina je dovoljna za dvije tegle od 0,5 kg.
Operite paprike, odstranite sjemenke i narežite ih na manje komade. Pripremite marinadu. U posudu dodajte tečni med, so, ulje i vodu. Lagano zagrijavajte dok se sastojci ne sjedine. Dodajte nasjeckane paprike u marinadu. Pokrijte i kuhajte 10 do 15 minuta, da omekšaju, ali zadrže oblik. Ulijte sirće, dobro promiješajte i kratko prokuhajte još 1 do 2 minute.
Pažljivo rasporedite paprike u prethodno sterilisane staklene tegle. Prelijte ih vrućom marinadom do vrha. Zatvorite tegle i umotajte ih u ćebe dok se potpuno ne ohlade. Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
Prijatno!
Foto: Pixabay












Comments are closed