Uzgajanje rasada nekih biljnih vrsta uključuje presađivanje mladih biljčica u veću posudu, odnosno pikiranje, uz istovremeno skraćivanje središnjeg korijena kako bi se stimulirao razvoj bočnog korijenja. Ovaj proces omogućava biljkama da bolje rastu i razvijaju se i da imaju zdraviji korijenski sistem. Iako često smatramo da se pod pikiranjem podrazumijeva samo presađivanje iz manjih posuda u veće, kada se pravilno izvede može značajno poboljšati kvalitet buduće berbe. Međutim, važno je znati kada i kako pravilno primijeniti ovu tehniku kako bi se izbjegli problemi s korijenjem i osigurali uspješan rast biljaka.
Koje biljke se mogu pikirati?
Ova mjera nije jednaka za sve vrste biljaka. Neke biljke lako podnose presađivanje i brzo se oporavljaju, dok druge mogu osjetiti stres ili čak uvenuti ako nisu pravilno presađene. Na primjer, povrće poput paradajza, kupusa, i celera vrlo dobro reagira na pikiranje, što im pomaže u razvoju snažnog korijenskog sistema. U ovom slučaju, postupak im pruža bolju ishranu i više prostora za rast. Međutim, postoje i biljke koje slabo podnose ovu tehniku, poput krastavaca, tikava, lubenica i dinja. Ove biljke imaju osjetljiviji korijen i bolje je posaditi ih direktno u pojedinačne posude kako bi se izbjegli problemi.
Kada je najbolje izvršiti pikiranje?
Optimalno vrijeme za pikiranje je kada sadnice razviju dva do tri prava lista, što se obično događa između 14 i 20 dana nakon nicanja. Ovo je kritična faza jer starije biljke lošije podnose transplantaciju, a prekasno presađivanje može izazvati ispreplitanje korijena, što povećava rizik od oštećenja. Također, važno je pripremiti zemljište dan prije branja, zalijevajući sadnice kako bi se olakšao postupak vađenja i smanjila vjerojatnost oštećenja korijena.
Foto: Pixabay
Comments are closed