Uživanje u bogatim okusima tradicionalne domaće kuhinje uvijek donosi posebnu radost, a ovaj recept za podvarak sa mesom i slaninom poslala nam je naša čitateljka V. iz srca Hercegovine, točnije iz Livna. Bogato, aromatičo i zasitno, ovaj jelo je idealno za hladne zimske dane, kada želite uživati u nečemu što vas ugrije i napuni energijom.
Pravo zimsko jelo
Podvarak je jelo koje se priprema od kiselog kupusa, mesa i začina, a svaka kuća ima svoj način pripreme. Ovaj recept koji vam donosimo sadrži bogatstvo okusa i mirisa, koji će zasigurno osvojiti vaše nepce.
Za pripremu nabavite: 2,5 kg kiselog kupusa (ribanca ili glave po izboru), 200 g suve slanine, 800 g svježeg svinjskog vrata, 150 g dimljene plećke, dvije kašike svinjske masti, dvije glavice luka, dva čena češnjaka, jedna mrkva, dva lista lovora, 2 dl vode, po ukusu suhe začine, slatku papriku i biber.
Ako koristite kisele glavicd, prvo ih usitnite. Kupus ribanac ne treba dodatno rezati. Da biste uklonili višak soli iz kupusa, stavite ga u posudu i prelijte vodom. Ostavite ga da odstoji oko 30 minuta, povremeno ga isperite u nekoliko voda. U veću šerpu stavite dvije kašike svinjske masti i zagrijte na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno sjeckani luk i dinstajte ga dok ne postane staklast. Zatim dodajte dva čena sitno sjeckanog češnjaka i kratko propržite. Sada je vrijeme da dodate slaninu, koja će se početi otapati i oslobađati svoju masnoću. Kada se slanina malo otopi, dodajte svinjski vrat i dimljenu plećku, prethodno isječene na komade. Nastavite dinstati meso još 15-ak minuta, povremeno ga miješajući.
Kada meso bude dobro izdinstano, pospite ga sa suvim začinom, dodajte slatku papriku i biber po ukusu. U istoj smjesi dodajte narendanu mrkvu i dobro sve promiješajte. U šerpu dodajte pripremljeni kiseli kupus i sve dobro izmiješajte s mesom i povrćem. Ulijte 2 dl vode i podignite temperaturu kako bi jelo brže zakuhalo. Dodajte dva lista lovora i poklopite šerpu.
Podvarak treba kuhati na umjerenoj vatri 2 h. Povremeno promiješajte jelo, kako bi se sve ravnomjerno skuhalo i upilo arome. Meso bi trebalo postati mekano, a kupus bogatog okusa. Ako je potrebno, možete dodati još malo vode. Kada je podvarak kuhan, poslužite ga uz domaći kruh ili kuhani krumpir.
Uživajte u ovom bogatom jelu iz Livna!
Foto: Iz arhive
Comments are closed