Za pripremu ribljih polpeta može se koristiti riblji file isječen na kockice. Ovakav način pripreme je lak, jednostavan, brz, a krajnji rezultat je ukusno jelo.
Oduševiće vas lakoćom pripreme i okusom
Ovaj recept za osnovnu namirnicu ima filete oslića, ali se mogu koristiti i fileti drugih vrsta ribe koje imaju kompaktno meso koje se može sjeći na kockice. Za pripremu će vam trebati: dva filea oslića, jedna kašika kukuruznog škroba, tri do četiri kašike brašna, dvije do tri kašike krušnih mrvica, malo usitnjenog crvenog luka, manja glavica, ili luka vlasca, jedna kašika lanenog sjemena, dvije kašike bijelog susama, ulje za prženje, so i biber po ukusu
Operite i posušite riblji file. Narežite ga na kockice veličine oko 1 x 1 cm. Luk oljuštite, sitno isjeckajte i dodajte u ribu. Posolite i pobiberite po ukusu. Po želji možete dodati i prstohvat paprike ili kurkume. Kako bi poboljšali okus po želji možete dodati peršin i kopar. Dodajte kukuruzni škrob, pa postepeno dodajte brašno dok ne dobijete smjesu koja se može oblikovati u polpete. Oblikujte male okrugle polpete i uvaljajte ih u prezle sa gornje i donje strane. Bočne strane uvaljate u smjesu lana i susama.
Pržite kotlete na srednje jakoj vatri u dobro zagrijanom biljnom ulju. Pržite 1 do 2 minuta da se korica stegne, a zatim smanjite vatru i pokrijte tiganj. Pecite još 5 do 7 minuta. Pažljivo okrenite kotlete i pržite sa druge strane dok ne postanu hrskavi i zlatni. Poslužite toplo, uz prilog od salate od povrća. Polpete su najukusnije dok su tople. Tada im je korica hrskava, ali su odlične i kada se ohlade!
Prijatno!
Foto: Freepik
Comments are closed