Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

TnewsTnews
Povtarstvo

Prihrana paradajza

11. Jula 2024.2 Minuta čitanja

Paradajzu je potrebno mnogo hraniva.

Minerali za plodove

Tokom plodonošenja paradajz nema visok zahtjev za dodatna azotna đubriva kako bi se izbjeglo prekomjerno bujanje zelenila na štetu plodova. Umjesto toga, fokus treba biti na osiguranju drugih elemenata kao što su kalijum, bor, mangan i jod. Ovi elementi su ključni za razvoj brojnih sočnih plodova sa visokim sadržajem šećera. Đubrivo se primjenjuje od početka cvjetanja do kraja plodonošenja, povećava imunitet biljaka i produžava period cvjetanja.

Recept za đubrivo

Od pepela, borne kiseline, joda i vode možemo napraviti izuzetno efikasno đubrivo. Biće vam potrebno 1,5 l prosijanog drvenog pepela, 10 g borne kiseline u prahu, i 10 ml joda i 10 l vode.

Da biste pripremili hranjivi rastvor, prvo sipajte pepeo u odgovarajuću posudu i prelijte ga sa 2 l vrele vode. Zatim, u staklenoj tegli, rastvorite bornu kiselinu u toploj vodi. Nakon što se otopine ohlade, dodajte ih u kantu od deset litara. Kanta treba do pola da je napunjena vodom. Uspite rastvore pepela i borne kiseline, dodajte jod, zatim sve dobro izmiješajte i dopunite da vodom da tečnosti bude 10 l. Ostavite da odstoji jedan dan.

Prije zalijevanja paradajza, promiješajte infuziju i razrijedite je u omjeru od 0,5 litara na 10 litara vode. Preporučuje se zalijevanje u količini po 1,5 do 2 l po biljci. Preporučuje se đubriti paradajz u stakleniku jednom u dvije sedmice, dok za biljke na otvorenom terenu preporučeno je đubrenje jednom sedmično. Prije upotrebe đubriva, biljke obavezno dobro zalijte.

Comments are closed

Povezani članci